PATH OF 100 MONKEYS






Het was noodweer gisteren in Overijssel.

Bergen hagelstenen. Bomen die omver werden gewaaid. En een grote festivaltent die het begaf. Het was plaatselijk noodweer gisteravond in de Overijsselse regio Steenwijkerland.
Op het Dicky Woodstock Popfestival waren er zo’n 150 mensen in de tent, toen deze instortte. Vijftien mensen raakten gewond, waarvan er elf naar ziekenhuizen in de buurt zijn gebracht.

Valwind: lokaal en verraderlijk

STEENWIJKERWOLD (ANP) – Een valwind heeft vermoedelijk de instorting van een festivaltent in het Overijsselse Steenwijkerwold veroorzaakt. Een kort overzicht over dit weerfenomeen.
Klik hier!
Wat is een valwind?Valwinden kunnen ontstaan tijdens onweersbuien. Dat gebeurt wanneer een enorme hoeveelheid koude lucht uit een grote onweerswolk met veel geweld naar beneden stort. In de uitdijende onweerswolk gaat warme lucht omhoog. De koude lucht komt op den duur met de neerslag mee omlaag. De lucht kan tijdens de val versnellen en spat bij de grond als het ware uiteen, volgens een beschrijving van het KNMI. Kenmerkend voor valwinden is dat ze zeer lokaal grote schade kunnen veroorzaken, zoals ook in Steenwijkerwold het geval was.