PATH OF 100 MONKEYS


SiTU BASICS

SCIENCE FICTION? SCIENCE FACTS!

IK HEB HET AL EEN AANTAL MALEN OVER DUIN GEHAD EN DE BETEKENISSEN VOOR HET NU. HIER IS ZO'N VOORBEELD. EEN CITAAT UIT DUIN (1), GEVOLGD DOOR EEN RECENT KRANTENBERICHT. GAARNE JOUW CONCLUSIE. DE MIJNE IS, DAT ZE EIGENLIJK IDENTIEK ZIJN.

'Wat verkoopt Rabban voor praatjes in de sinks en de dorpen?', vroeg Paul.
'Ze zeggen dat ze de dorpen in de graben zozeer versterkt hebben dat jullie ze geen schade meer kunnen berokkenen. Ze zeggen dat ze alleen maar hoeven zitten wachten in hun versterkingen, terwijl jullie je afmatten in zinloze aanvallen.”
Met andere woorden,”,zei Paul, “ze zitten vast.”
Terwijl jullie kunnen gaan en staan waar je wilt.” zei Gurney.
Dat is een tactiek die ik van jou heb geleerd,” zei Paul. “Zij hebben het initiatief verloren, en dat betekent dat ze de oorlog verloren hebben.” (pag. 441)

AFGHANISTAN: VS weg uit 'vallei des doods'.
KABUL. De verenigde Staten hebben hun laatste militairen teruggetrokken uit een vallei in het oosten van Afghanistan waar ze de afgelopen jaren zware verliezen hebben geleden. De Amerikanen erkennen daarmee dat het een vergissing was een basis in de geisoleerde, dunbevolkte vallei te vestigen en de Taliban daar te bestrijden. Ook vergelijkbare militaire buitenposten worden nu opgegeven.
De nieuwe strategie van generaal McCrystal, de bevelhebber van alle buitenlandse troepen in het land (!),
geeft voorrang aan het brengen van veiligheid in de steden en andere grote bevolkingscentra. In de Korengal-vallei, die door de vele militairen die er sneuvelden bekend werd als 'de vallei des doods', maakten de Amerikaanse troepen zich gehaat bij de bevolking. (LC)