PATH OF 100 MONKEYS






Eerste kievitsei een dag na begin van de lente gevonden


Bericht uitgegeven door Centraal Bureau voor de Statistiek op dinsdag 26 maart 2013
Het eerste kievitsei staat symbool voor het begin van de lente. Het begin van het voorjaar viel dit jaar op 20 maart. Daar heeft de kievit zich bijna aan gehouden, want het eerste kievitsei is gevonden op 21 maart in het Binnenveld in Ede. Dat is 11 dagen later dan vorig jaar, waarschijnlijk vooral door de aanhoudende kou in maart. Het eerste kievitsei in Friesland is twee dagen later in Eernewoude gevonden, dat is 12 dagen later dan vorig jaar.

Kievitseieren (foto: Rasbak)
Kievitseieren (foto: Rasbak)
In het Compendium voor de Leefomgeving houdt het CBS elk jaar de datum van de vondst van het eerste kievitsei in Nederland en Friesland bij om de langjarige ontwikkeling vast te kunnen stellen. Vooral in Friesland is het te zoeken naar het eerste kievitsei al een oud gebruik, daarom zijn de landelijke vondsten van voor 1935 bijna uitsluitend uit Friesland gemeld. Om de cijfers van de hele reeks vergelijkbaar te houden toont de grafiek in het Compendium alleen de data van de Friese vondsten. In de zuidelijker provincies worden de eerste kievitseieren namelijk gemiddeld eerder gevonden dan in Friesland.
Uit de langjarige trend blijkt dat kieviten steeds eerder zijn gaan leggen en die trend wordt niet “verstoord”door een eenmalige late vondst, zoals in dit jaar. Pas als dit vaker op gaat treden, zal de trend in een andere richting omgebogen worden.