PATH OF 100 MONKEYS






Aardbeving tovert water in één klap om tot goud

goud
Nieuw onderzoek wijst erop dat een aardbeving ervoor kan zorgen dat water in één klap plaats maakt voor goud. Meerdere aardbevingen op rij kunnen er dan ook voor zorgen dat een breuklijn verandert in een rendabele goudmijn.
Dat schrijven onderzoekers in het blad Nature Geoscience.
Hoe werkt het?
Een aardbeving vindt plaats langs breuklijnen. Grote breuklijnen hebben meestal kleinere breuken om zich heen. In deze breuken verzamelt zich water. Op flinke diepte (enkele kilometers) bevat het water in deze breuken onder meer hoge concentraties koolstofdioxide en goud. Op zo’n diepte is de druk op het water enorm.

Druk
Maar wanneer een aardbeving ontstaat, worden de breuken gevuld met water breder en neemt de druk af. Het water verdampt. Daarbij blijft het goud op het oppervlak achter. “En die verdamping gaat door wanneer meer vloeistoffen naar de uitgezette breuk bewegen,” zo schrijven de onderzoekers. “Tot de druk in de breuk zich herstelt.” Meerdere aardbevingen kunnen zo gaandeweg een goudvoorraad creëren die economisch gezien aantrekkelijk is om te winnen.

Het onderzoek kan mensen wel eens helpen bij hun zoektocht naar goud. Het wordt namelijk een stuk gemakkelijker zoeken als we precies weten hoe en waar goud ontstaat.