PATH OF 100 MONKEYS


Lichtgevend water in de gracht
 
Fluocities stelt voor om de Amsterdamse grachten te voorzien van lichtgevende bacteriën.
Het is letterlijk een briljant idee: in de grachten bacteriën uitzetten die afvalwater zuiveren terwijl ze licht geven. Het levert betoverend turquoise lichtgevend water op.

Fluocities is een project van
Carlo Morsiani gemaakt aan zowel de faculteit Bouwkunde als Natuurkunde aan de TU in Delft. "Gemakkelijk uit te leggen maar ingewikkeld te realiseren", schrijft Morsiani ons. De uitleg: we hebben twee bacteriën, laten we zeggen een mannetje en een vrouwtje. De eerste (een shewanella) maakt elektriciteit die je kan omzetten in beweging, de tweede (een photobacta) geeft licht in bewegend water. "Combineer die twee en je hebt een 'urban orgasm' dat licht geeft. Prachtig plan voor in het Red Light District.

Dubai wil onderwaterhotel door onze redactie
Dubai en opvallende gebouwen gaan hand in hand. Opnieuw heeft het Arabische Emiraat een opvallend bouwwerk in de planning staan: een hotel dat deels onder water staat, opgebouwd uit schijven.
Conceptbeelden van het hotel. Conceptbeelden van het hotel. Foto: Deep Ocean Technology
 
Bouwbedrijf Drydocks World moet een aantal van deze onderwaterhotels gaan bouwen in de Arabische regio, waaronder het kroonstuk: het ‘Water Discus Hotel’ in Dubai.
De schijven waaruit het hotel bestaat, reiken tot tien meter onder water en bevatten 21 kamers, een onderwater duikcentrum en een bar.
Bijzonder is dat hotelgasten vanuit hun kamers kleine diepzeevoertuigjes kunnen besturen om onderwaterfoto’s te maken. Het bedrijf achter deze technologie, Deep Ocean Technology, wil op die manier het ‘ontdekken van de oceaan’ toegankelijker maken.

Blue Energy: Stroom uit water
Blue Energy, stroom uit het verschil tussen zoet en zout water, kan de totale electriciteitsbehoefte van de hele wereld dekken. Jawel, honderd procent. Maar zover gaan de onderzoekers van onderzoeksinstituut Wetsus in Leeuwarden nog niet. Ze vinden het al heel mooi als het tien procent wordt. Momenteel voeren ze grootschalige testen uit bij de Afsluitdijk.