PATH OF 100 MONKEYS






Voldoende water beschikbaar ondanks de droge periode in mei

De afgelopen periode was over het algemeen warm en droog, maar kende lokaal flinke neerslaghoeveelheden. Deze werd voorafgegaan door een lange periode van relatief nat en koud weer. Hoewel lokaal op enkele plaatsen wel enige uitdroging van de toplaag kan optreden zijn de grondwaterstanden overwegend normaal tot hoger dan normaal voor de tijd van het jaar. Er zijn dan ook geen beregeningsverboden of andere bijzondere maatregelen afgekondigd en dat wordt gelet op de weersvooruitzichten ook niet verwacht.

Neerslagtekort
Het neerslagtekort in Nederland (neerslag minus verdamping) wordt gemeten vanaf 1 april, het begin van het groeiseizoen. Na een, voor wat betreft het neerlagoverschot, natter dan gemiddelde april en begin mei, is in de tweede helft van mei een zeer droge periode opgetreden. Inmiddels is het neerslagtekort ongeveer gelijk aan normaal voor de tijd van het jaar. Verwacht wordt dat in de komende 14 dagen het neerslagtekort niet veel van de normale waarden zal gaan verschillen.

Grondwater
De afgelopen periode was over het algemeen warm en droog, maar kende lokaal flinke neerslaghoeveelheden. Deze periode werd voorafgegaan door een lange periode van relatief nat en koud weer. Dit patroon wordt weerspiegeld in de grondwaterstanden. Lagen de grondwaterstanden de afgelopen weken in het grootste deel van het land (ver) boven normale waarden voor deze tijd van het jaar, momenteel zijn deze gedaald tot normale tot net boven normale waarden voor deze tijd van het jaar.

Uit het landelijke beeld komt naar voren dat met name de kleigebieden in het westen en noorden van het land nog altijd hogere grondwaterstanden kennen dan normaal, de zandgebieden in het zuiden en oosten van het land kennen normale grondwaterstanden. In de gebieden waar de grondwaterstand zich van nature diep onder het maaiveld bevindt (zoals de Veluwe en de overige stuwwallen en de duinen) is de grondwaterstand geen goede voorspeller voor de vochtigheid van de toplaag van de bodem. Ondanks dat de grondwaterstand zich in deze gebieden over het algemeen op normale waarden bevindt, is de toplaag door de afgelopen warme periode op een aantal locaties uitgedroogd.

Zie voor meer informatie het
Droogtebericht 2012-4 op de site van de Unie van Waterschappen.