PATH OF 100 MONKEYS






Speciale waterzuivering Moerdijk

Brandweerlieden in het bluswater in Moerdijk»Brandweerlieden in het bluswater in Moerdijk ANP
De provincie Noord-Brabant heeft een speciaal prototype zuiveringsinstallatie gebouwd op het terrein van Chemie-Pack. Daarmee wordt regenwater gezuiverd dat op het terrein valt. Ook wordt met de zuiveringsinstallatie onderzoek gedaan naar de beste manier waarop het grondwater gezuiverd kan worden.
Na de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk bleek dat het water vervuild was. De zuiveringsinstallatie op het terrein is ontwikkeld, omdat geen enkel bedrijf in Nederland dat water mag verwerken.
Het regenwater dat op het terrein van Chemie-Pack is terechtgekomen, is opgevangen in bassins en wordt op dit moment gezuiverd. Het gaat om 5000 kubieke meter, waarvan een groot deel is gezuiverd. Het restant en het water dat nu nog uit de lucht valt, wordt aansluitend verwerkt.
Het zuiveren van het regenwater kost momenteel 35 tot 45 euro per 1000 liter. "Dat bedrag gaat in de loop van tijd naar beneden, omdat de zuiveringsinstallatie dan doorontwikkeld is", zegt de gemeente.

Kosten

Wat de kosten van de grondwaterzuivering zijn, is nog onduidelijk. Dat wordt op dit moment onderzocht. Het gezuiverde grondwater wordt dan geloosd in het riool, zegt een woordvoerder van de gemeente Moerdijk.
De kosten van de nasleep van de brand zijn door de gemeente geraamd op 70 miljoen euro. Moerdijk zegt dat er vooralsnog geen aanwijzingen zijn dat dit bedrag wordt overschreden.