PATH OF 100 MONKEYS






Sowieso hoog water

Zee stijgt ook bij succesvol klimaatbeleid fors

  • Door: Elmar Veerman

Als we goed ons best doen met z’n allen, blijft de zeespiegelstijging beperkt tot een kleine meter per eeuw. Dat is de uitkomst van computersimulaties die uitgaan van onrealistische, drastische klimaatmaatregelen. Gaan we op de huidige voet verder, dan zal de zee waarschijnlijk veel sneller stijgen.
zee meeuw paal
Zoom
zee meeuw paal
Wat zou er met de zeespiegel gebeuren als de internationale gemeenschap het klimaatdoel zou bereiken dat al herhaaldelijk is afgesproken, een wereldtemperatuur die maximaal twee graden hoger is dan 150 jaar geleden? Die kant gaat het op dit moment overigens niet op, want de onderhandelaars hebben daarvoor veel te weinig concrete maatregelen afgesproken en hebben bovendien grotendeels gefaald bij het uitvoeren van hun eerdere beloften.
De uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen zou met onmiddellijke ingang moeten dalen om het doel in zicht te brengen, zeggen klimaatwetenschappers, maar stijgt in werkelijkheid sneller dan ooit. Toch kan het gat tussen ambitie en praktijk nog gedicht worden, rekenden Nederlanders vorige week voor. Ze noemen 21 concrete maatregelen die in principe buiten de vruchteloze klimaatonderhandelingen om genomen kunnen worden, zonder grote economische kosten.