PATH OF 100 MONKEYS






'Afslanken door acht glazen water per dag? Grote onzin'

Het heeft intussen al in elk tijdschrift gestaan: wie acht glazen water drinkt per dag, valt af. Maar is dat wel zo? 'Grote onzin', zegt Spero Tsindos, verbonden aan La Trobe University in Melbourne.
Doorgaans wordt verondersteld dat de ideale dagelijkse hoeveelheid water voor vrouwen zo'n 2,8 liter is, voor mannen ligt dat rond de 3,4 liter. Niet onbelangrijk: in dit getal zijn de vloeistoffen inbegrepen die je zowel in eten als in drinken terugvindt.

Tsindos zegt dat we ons helemaal geen ongeluk hoeven te drinken om aan de ideale dagelijkse hoeveelheid vloeistoffen te komen. Zo worden groenten, fruit, sappen en zelfs koffie en thee meegerekend: 'Als je dorst hebt, dan drink je iets, maakt niet uit wat het is. Het hoeft echt niet noodzakelijk water te zijn.'

Koffie en thee
Tsindos: 'Ik zeg niet dat je geen water meer moet drinken. Ik zeg dat die twee liter water per dag een fabeltje is. We zouden iedereen duidelijk moeten maken dat dranken zoals thee en koffie meetellen, en dat je - ondanks het hoge cafeïnegehalte - echt niet uitdroogt.' De Australiër is ervan overtuigd dat een grote hoeveelheid water drinken totaal overbodig is, omdat het water 'toch via de urine naar buiten gaat'.