Verlaten kapel in Rome
Veel dorpen in Friesland hebben een oude, beeldbepalende kerk.
Lang niet altijd is er (nog) een kerkelijke gemeente die het voortbestaan en onderhoud van dat gebouw op zich kan nemen. De Stichting Alde Fryske Tsjerken zet zich sinds 1970 in voor het behoud van oude monumentale en beeldbepalende kerkgebouwen in Friesland. De Stichting heeft inmiddels flink aan de weg getimmerd en aandacht gevraagd (en gekregen) in de media.
De leegstand van kerkgebouwen in Friesland is zorgwekkend. Friesland heeft nog steeds de hoogste kerkdichtheid van Europa. En van de ruim 700 kerken, stammen ongeveer 400 uit de Late Middeleeuwen. Maar veel kerken worden slecht onderhouden, gesloopt, of verkocht aan particulieren en bedrijven.
De grotere kerkgebouwen worden opgesplits in appartementen en kantoren.
In het gunstigste geval, verandert er niets of weinig aan de buitenkant.
In heel Nederland staan kerkgebouwen leeg. Soms volgen creatieve oplossingen. In Maastricht is een voormalige kerk in gebruik als boekhandel. Er is daar nog steeds sprake van een indrukwekkende ruimte. Een ruimte die bij een opsplitsing in appartementen of kantoren, grotendeels verloren zou zijn gegaan.
De afbeelding is afkomstig van deze site.
In 2011 werd een skatebaan in de Sint Josephkerk te Arnhem aangelegd.
Link1, Link2
Lichtpuntje in de duisternis: de bouw van dakkapellen neemt weer toe.
Over lichtpuntjes in de duisternis gesproken. In 1782 kreeg de Martinitoren in Doesburg, als eerste kerk in Nederland, een bliksemafleider.
Links: NOS, Ref. Dagblad, CDA, Forum, Paradiso
(Bijdrage: Robichem)