Pelgrim
Keizer Karel de Grote had een droom. Hij zag een weg van sterren langs de hemel, beginnend bij de Frieze Zee en eindigend in Spanje. Sint Jacobus verscheen in zijn droom en beloofde hem: Tot het einde der tijden, zullen pelgrims van zee tot zee trekken. Karel de Grote geloofde in een Verenigd Europa en wat zou de inwoners beter kunnen verenigen dan een gezamelijke pelgrimstocht. In Frankrijk waren vier plaatsen waar men de pelgrimstocht kon beginnen. De voornaamste Noord-Zuid route werd, heel toepasselijk,
de melkweg genoemd. Deze Noordelijke route is later doorgetrokken naar Maastricht en Hasselt (Overijsel).
Het Jabikspaad koos voor de Jacobshoorn als logo.
(Ook wel Wulk, Hulk of Kinkhoorn)
Na de inpoldering van Het Bildt rond 1500, ontstond het plaatsje Sint Jacobiparochie (Sint Jabik) in Noord-Friesland. Niet geheel ten onrechte is tussen 1998 en 2000 de pelgrimsroute verlengd van Hasselt naar Sint Jabik.
Dit werd het Jabikspaad genoemd. Er zijn puristen die vinden dat het beginpunt in Mariëngaarde moet liggen. Groningen wilde niet achterblijven en creëerde in 2008 het Jacobspad vanaf de St. Jacobskerk in Uithuizen.
Het Jacobspad gebruikt de oude afbeelding van de Sint Jacobsschelp.
(Ook wel mantelschelp of kamschelp)
U kent de uitdrukking "De ware Jacob". Jezus had namelijk twee apostelen met de naam Jacob. Om die twee uit elkaar te houden kregen ze de benaming Jacob de oudere (Major) en Jacob de jongere (Minor). Jacob de oudere was jonger dan Jacob de jongere, maar was een eerdere apostel (volger) van Jezus. In de elfde eeuw erkende de Paus de beenderen in Spanje als de stoffelijke resten van Jacob de oudere. De ware Jacob dus. De beenderen worden bewaard in de Kathedraal van Santiago de Compostela. Sant Yago is de Spaanse naam voor Sint Jacob. De Kathedraal is het eindpunt van de pelgrimstocht.
Aan het strand van Santiago de Compostela vond men fraai gevormde schelpen. Als bewijs dat zij daar geweest waren, prikten de pelgrims deze schelp op hun hoed of wandelstok. In ieder geval op een duidelijk zichtbare plaats. Deze schelp wordt nu Jacobsschelp genoemd. Het is niet geheel toevallig dat de firma Shell deze schelp als bedrijfslogo heeft gekozen. St. Jacob is immers de beschermheilige (schutspatroon) van de reizigers. Het eerste logo van Shell was overigens een mossel.
Net als bij de avondvierdaagse, kun je onderweg stempels verzamelen.
Afbeelding afkomstig van deze site.
(Bijdrage: Robichem)