PATH OF 100 MONKEYS






END TIME AMUSEMENT

DE BETEKENIS VAN HET WOORD
LAMENTEREN

HET GROENE WOORDENBOEK: JEREMIEREN (OVER IETS)
KRAMERS WOORDENBOEK: WEEKLAGEN, JAMMEREN, KERMEN
JEREMIEREN betekent volgens Kramer; jammeren, weeklagen, lamenteren.

Het woord jeremiade levert al meer informatie op. Klaaglied, jammerklacht, als van de profeet Jeremia in het Oude Testament. Samemgevat, lamenteren is klagen op de wijze zoals de profeet Jeremia, dat deed. Er staat net niet doorzeuren, maar het komt er dicht bij.
Maar toch heeft het woord lamenteren niets met de profeet Jeremia te maken. Deze maakte zich bij zijn tijdgenoten, niet geliefd omdat hij hen op de consequenties van hun goddeloze gedrag wees. Profeten worden pas achteraf geeerd. De uitspraken van Jeremia werden werkelijkheid. Nebukadnezzar veroverde Jeruzalem, de Tempel van Salomo werd verwoest en een groot gedeelte van de Joodse bevolking ging gedwongen naar Babylon. In ballingschap. Een periode die 70 jaar zou duren. Precies zoals Jeremia voorspeld had. Jeremia staat dan ook als profeet in hoog aanzien en maakt als bijbelboek deel uit van het Oude Testament.
Lamenteren heeft een heel andere, Griekse, oorsprong. Lamya was een dochter van de god Poseidon en werd op een gegeven moment koningin van Libie. Ze onderhield een amoureuze verhouding met de oppergod Zeus en zij kreeg kinderen bij hem. Toen Hera, Zeus' echtgenote, dit gewaar werd, nam zij wraak door alle kinderen van Lamya te doden.
Lamya kon van verdriet van slechts “jammeren” en “klaagzangen” aanheffen over dit wrede lot.
Langzaam werd Lamya krankzinnig van verdriet. Ze kreegt demonische trekken en wordt in de geschiedenis dan ook” verslinder van kinderen” genoemd. In occulte kringen wordt Lamya als zeer krachtige demon gezien.
In diverse zg. grimoires (occulte geschriften) worden rituelen beschreven en spreuken genoemd, waarmee Lamya zou kunnen worden opgeroepen.

LAMYA, THE SERPENT WOMAN

HOEZO GARGOUILLE

Een waterspuwer of gargouille is een uitmonding van een goot, vergaarbak of waterbekken met het doel al dan niet overtollig water af te voeren.
Een spuwer is gewoonlijk een figuur uit steen gehouwen, die zich ter hoogte van de dakrand van gebouwen bevindt. Deze sculptuur - vaak een sinistere voorstelling van duivels, monsters of roofvogels - doet dienst als regenwater afvoer, om te voorkomen dat het regenwater langs de gevel naar beneden stroomt. Waterspuwers worden al sinds de oudheid toegepast, maar worden vaak vooral geassocieerd met de gotiek.
De achtergrond:
Garguiem (gargouille) is de naam voor een reusachtige, slangachtige draak, die in de Middeleeuwen uit de Seine opdook. Het monster viel passerende boten aan en veroorzaakte overstromingen. Aarstbisschop Romain van Rouen was de enige, die het beest durfde te benaderen. Om het aan land te lokken, gebruikte hij een ter dood-veroordeelde gevangene als aas. De draak kwam aan wal. De geestelijke maakte met twee vingers een kruisteken, waarop de draak mak en gehoorzaam werd. De aartsbisschop leidde het monster naar de stad, waar hij het liet slachten. Toen de bevolking het kadaver wilde verbranden, wilde dit met de kop en de nek niet lukken. Men besloot toen om de restanten aan de kathedraal te bevestigen als toonbeeld van de almacht Gods.