PATH OF 100 MONKEYS






Wil de Europese Commissie ons water privatiseren?


In noodlijdende landen Griekenland en Portugal wordt de regering al door de trojka gedwongen om publiek bezit te verkopen, waaronder water. Zo wil de trojka dat Portugal staatsbedrijf Águas de Portugal verkoopt, en moet Griekenland de waterbedrijven van Thessaloniki en Athene privatiseren. De Europese Commissie stelt nu een richtlijn voor die ervoor zorgt dat alle Europese landen hun watervoorziening makkelijk kunnen privatiseren: de verkoop van ons water?
De Europese richtlijn wil de uitgifte van concessieovereenkomsten – contracten tussen de overheid en de publieke sector waarin een bedrijf het exclusieve recht krijgt om een publieke dienst uit te voeren – gemakkelijker maken en beter reguleren.
Daarmee moet de markt verder geopend worden om meer ruimte te maken voor private bedrijven, ook wat betreft de verstrekking van water. In feite een regelrechte aansporing tot privatiseren.
Voor het opstellen van de richtlijn heeft de Europese Commissie een groep experts geconsulteerd. Deze zijn afkomstig uit bedrijven die allen belang hebben bij de privatisering van water, en dus ongetwijfeld een zeer positief advies gegeven hebben.