PATH OF 100 MONKEYS






Nieuw materiaal haalt energie uit waterdamp
 
Engineers bij MIT hebben een nieuwe polymeerfilm ontwikkeld die energie kan halen uit een overal aanwezige bron: waterdamp. Het materiaal verandert van vorm als het kleine hoeveelheden verdampt water absorbeert en daarbij krult het voortdurend op en neer. Deze continue beweging kan worden gebruikt voor de besturing van robot=ledematen of voor het genereren van voldoende elektriciteit om micro- of nano-elektronica te voeden.
‘Een batterij die een sensor voedt, moet periodiek worden vervangen. Met dit materiaal kun je energie oogsten uit de omgeving’, zegt Mingming Ma, een medewerker van MIT’s David H. Koch Institute for Integrative Cancer Research. Hij is de auteur van een artikel over het nieuwe materiaal in de editie van 11 januari van het tijdschrift Science.
‘We verwachten dat we het rendement bij de conversie van mechanische naar elektrische energie kunnen verbeteren. Dat zou leiden tot een groot aantal toepassingsmogelijkheden’, stelt professor Robert Langer van het David H. Koch Institute. Hij denkt dan aan toepassingen als grootschalige vermogensgeneratoren die worden gevoed met waterdamp of aan kleinere generatoren voor ‘wearable’ elektronica.