PATH OF 100 MONKEYS






Taqa start boringen gasopslag Bergermeer
 
Taqa Energy begint vandaag, woensdag 16 januari in de loop van de middag met het boren van veertien putten voor de gasopslag in het gebied Bergermeer bij Alkmaar. Dit zei een woordvoerster van het bedrijf dinsdag. Het slaan van de putten is het feitelijke startsignaal voor de gasopslag.
De ondergrondse gasopslag heeft van meet af aan veel weerstand en verzet opgeroepen in de Alkmaarse regio, met name vanwege het vermeende gevaar op aardbevingen. In mei 2012 zette de Raad van State echter alle lichten definitief op groen.
Van de vier gemeenten die aanvankelijk protesteerden tegen de plannen hadden drie (Alkmaar, Heiloo, Schermer) zich toen al neergelegd bij de komst van het veld. Zij gingen akkoord met een pakket compensatieregelingen die het Rijk aanbood. Alleen Bergen verzette zich tot het laatste moment.

De afgelopen maanden stonden voor Taqa Energy in het teken van voorbereidingen, waaronder de bouw van een geluidsarme boortoren voor het boren van de 14 nieuwe gasputten die nodig zijn. Om het gas in de bodem te pompen en er weer uit te halen worden stalen leidingen tot meer dan 2 kilometer diepte de aardkorst ingebracht. Het boren van alle putten duurt ongeveer 2 jaar, aldus Taqa.

De eerste commerciële opslag van aardgas in het Bergermeerveld start in 2014. De volledige capaciteit van het veld kan een jaar later worden benut. In het Bergermeerveld komt 9 miljard kubieke meter gas, waarvan een commerciële werkvoorraad van 4,1 miljard kubieke meter. De rest is zogenoemd ‘kussengas’ om het veld op een minimale druk te houden.
De gasopslag in de Bergermeer is straks een van de grootste van Europa. Het plan past in de Nederlandse ambitie de gasrotonde voor Noord- en West-Europa te worden.