PATH OF 100 MONKEYS






Water wordt nieuwe bron van wereldconflicten

De politiek in het Midden-Oosten wordt gedomineerd door de olie. Nu water er steeds schaarser wordt, kan dat leiden tot een verandering van het politieke landschap en zelfs tot regionale conflicten, zeggen experts.
gaza boy
Gaza is één van de meest door watertekort bedreigde regio's. De toekomst van deze jongen ziet er niet goed uit (fotoEva Bartlett/IPS)
gaza boy
Tijdens de eerste Internationale Watertop die donderdag 17 januari wordt afgesloten in Abu Dhabi, werd het belang van water voor politieke en economische stabiliteit in de regio nog eens duidelijk "Voor de Verenigde Arabische Emiraten is water nu belangrijker dan olie", zei kroonprins sjeik Mohammed bi Zayed Al Nahyan dinsdag.
Munqeth Meyhar van Friends of the Earth in het Midden-Oosten (FoEME), zegt dat de regio de laatste jaren met veel milieuproblemen heeft te kampen, inclusief klimaatverandering. Water wordt schaarser. Sommige landen zoals Jemen, Saoedi-Arabië en Irak, hebben unieke problemen die direct actie vragen. "Wat alle landen in het Midden-Oosten gemeen hebben, is hun gebrek aan waterbronnen en slecht watermanagement", zegt Meyhar.