PATH OF 100 MONKEYS









15 dingen die u zeker niet mag doen op Facebook

 
AFP
Facebook kan je privacy in het gedrang brengen. Deze 15 dingen mag je volgens sociale mediakenner en socioloog Ben Caudron zeker niet doen op Facebook. "Amuseer je vooral te pletter op Facebook, maar doe het met inzicht."
1. Nadat je een account hebt aangemaakt op Facebook, laat dan niet na om eerst je privacy-instellingen opnieuw in te stellen. Maak jouw profiel bijvoorbeeld niet publiekelijk zichtbaar, maar enkel voor vrienden.

2. Laat niet aan honderden mensen dingen lezen die je in het eche leven ook maar aan één of twee mensen vertelt. Breng je Facebook-vrienden daarom onder in lijstjes.

3. Vergeet niet dat je op Facebook persoonlijke communicatie aan het voeren bent. Stel je Facebook voor als de Grote Markt van Brussel, waar iedereen jouw gesprekken kan horen. En het is niet omdat de site je uitnodigt om zoveel mogelijke persoonlijke gegevens prijs te geven, dat je dat moet doen.

4. Als je een Facebook-post leest die jou emotioneel raakt, reageer dan niet onmiddellijk. Sta op en ga vijf minuten wandelen. Wat we in een normale conversatie tegen elkaar zeggen is gebonden aan een specifieke context, en gelinkt aan een plaats en tijdstip. Facebook neemt die context weg. Er kan ver teruggegaan worden in de tijd, en gereageerd worden op statusupdates die ooit een bepaalde relevantie hadden, maar dat later niet meer hebben. In een verliefde bui kan je romantische dingetjes uitkramen waarin je het subject van je verlangens vermeldt. Hou er rekening mee dat subjecten van verlangens wel eens durven te veranderen.

5. What comes around, goes around. Als je met een bepaalde emotionele lading een Facebook-bericht publiceert, hou er dan rekening mee dat daar wel eens met eenzelfde emotionele lading op gereageerd kan worden. Er zijn ook altijd mensen die reacties posten om je op stang te jagen. De beste manier om daarmee om te gaan is: niet terug reageren.

6. Als je niet wilt dat een bepaalde boodschap een eigen leven gaat leiden, verkondig die boodschap dan niet.

7. Het is niet omdat we allemaal een smartphone op zak hebben waar een cameraatje in zit, dat we alles wat rondom ons gebeurt moeten fotograferen. Aansluitend hierbij: stel je instellingen zo in dat andere mensen jou niet kunnen taggen zonder je goedkeuring.

8. Wat niet is, kan nog komen. Als bijvoorbeeld de technologie voor gezichtsherkenning verder evolueert, kan je straks een Facebook-foto downloaden en makkelijk via Google Afbeeldingen achterhalen wie er op die foto staat. Dus: verschijnt er een weinig flatterende foto van jou op iemands Facebook-profiel, aarzel dan niet om die persoon te contacteren en te eisen dat hij de afbeelding verwijdert.

9. Ga niet blindelings aan de slag met Facebook-apps. Veel van die applicaties hebben tot doel zoveel mogelijk over jou en je vrienden te weten te komen. Wees voorzichtig met app-requests van vrienden, of sterker nog: blokkeer ze. Googel eerst informatie over de betreffende apps, en als uit de recensies blijkt dat ze met je privacy aan de haal gaan, installeer ze dan niet.

10. Zorg ervoor dat andere zoekmachines je profielgegevens van Facebook niet te pakken krijgen – dit vind je terug bij de instellingen.

11. Maak gebruik van meerdere webbrowsers: één voor je sociale media en één voor je ander surfgedrag. De meeste websites gebruiken de ‘social graph’ van Facebook, waardoor Facebook kan traceren welke internetpagina’s je bezoekt.

12. Als er in je Facebook-stream berichten verschijnen die vergezeld worden door foto’s van halfontklede jongedames en schreeuwerige verleidelijke titels, is de kans groot dat dit spam is. Klik niet op spamberichten, want van zodra je dat doet worden ze verspreid naar je vrienden.

13. Geloof nooit de mensen die propageren dat "privacy voor losers is". Ofwel hebben zij er in commercieel opzicht belang bij dat je dit gelooft, ofwel hebben ze geen flauw idee van wat privacy is. Er wordt vaak gezegd: jongeren geven niet meer om privacy. Er zijn intussen echter tests gedaan die het tegendeel bewijzen. Jongeren weten vaak gewoon niet welke gevaren sociale media met zich meebrengen. Op het moment dat je hen voorbeelden van privacyinbreuken voorschotelt, reageren ze daar allemaal op dezelfde manier op: ‘Vind ik niet leuk.’

14. Voor zij die Facebook op een inhoudelijke manier willen gebruiken: gebruik geen ironie. Dat wordt bijna altijd verkeerd begrepen.

15. Samengevat: Amuseer je vooral te pletter op Facebook, maar doe dat met inzicht. Ga in tegen de impulsieve neiging die we allemaal hebben om meteen aan de slag te gaan met alle functies die Facebook aanbiedt, en neem de tijd om bepaalde functies uit te schakelen of er eerst bijkomende informatie over op te zoeken. Je informeert je best ook over wat kan en niet kan volgens de wet op de privacy.