PATH OF 100 MONKEYS






Jewel In The Night -- Original Music From The International Space Station [Video]

Jewel In The Night -- Original Music From The International Space Station [Video]

Mijn God, beëdiging valt compleet in het water

Benoeming VVD-gedeputeerde Zeeland zal op 15 maart over worden gedaan

Toen de Zeeuwse VVD-gedeputeerde Carla Schönknecht afgelopen vrijdag de eed moest afleggen ging zowat alles fout wat fout kon gaan. Zo had ze een kind op haar rechterarm, waardoor ze de linkerhand opstak. Ook las commissaris van de Koningin Karla Peijs de verkeerde tekst voor waardoor Schönknecht "zo waarlijk helpe mij God allemachtig" zei, terwijl dat "God almachtig" moest zijn. Op advies van een hoogleraar staatsrecht zal de beëdiging op 15 maart over worden gedaan.

Het water en de verloren gewaande verlovingsringen

 
Afbeelding
Op ons verzoek hebben veel lezers van de PZC hun verhaal over de ramp van 1953 aan ons opgestuurd. In de aanloop naar de herdenking op 1 februari publiceren we elke dag enkele lezersbijdragen. Hier de reactie van J.L.H Beije-Roose
Breng etenswaren, drinkwater en zoveel mogelijk spullen naar boven
Zaterdag 31 januari 1953 was stormachtig.
Mijn a.s. verloofde die in Middelburg werkte, kwam, zoals altijd met de middagboot van Katsveer naar Zierikzee. Ik werkte in Zierikzee, haalde hem op bij de haven (’t Luitje) en samen fietsen we naar Oosterland waar we het weekend zouden doorbrengen bij zijn moeder.
Omdat wij verlovingsplannen hadden, had hij een bezoek gebracht aan juwelier Camper in Middelburg en daar een zoon van deze firma een collega van hem was, had hij tien paar verlovingsringen mee mogen nemen zodat wij in het weekend een keuze konden maken.
Maar! ’s Nachts werden we wakker geklopt door de buurman ‘veldwachter van Zweeden’.

Er waren dijken doorgebroken!! ‘breng etenswaren, drinkwater en zoveel mogelijk spullen naar boven’ zei hij. Aldus gedaan. Maar ‘als eerste’ stopte ik de ringen in mijn handtas.
Toen in de middag het water bij de voordeur kwam, gingen wij ook naar boven. Elukkig kwam het water niet hoger dan de bovenste traptrede. Wel moesten we tot woensdagmorgen wachten tot we opgehaald werden door een Vlissingse loodsboot. Na een langdurige en gevaarlijke tocht kwamen we eindelijk op donderdagmiddag aan in De Bilt waar mijn ouders woonden, die van zelf dolgelukkig waren ons heelhuids terug te zien.
Na een dag of tien gin mijn verloofde terug naar Middelburg en bracht de niet gekozen ringen weer terug. Reactie van Camper: “wat valt dat mee, wij dachten: die zien we niet meer terug, Jullie krijgen 10 procent korting!!”
Dat is nu 60 jaar geleden. Mijn man leeft niet meer. En die uitgekozen ringen draag ik nu allebei aan mijn rechter hand.
31-01-13

Nederland onder water?

Morgen is het 60 jaar geleden dat de Watersnoodramp plaatsvond. Moeten we vandaag de dag nog bang zijn dat de Nederlandse dijken kunnen bezwijken, of hoeven ons hier geen zorgen meer over te maken? Afgelopen weekend waarschuwde Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen dat de Nederlander onvoldoende voorbereid is op een nieuwe watersnoodramp. De minister wil daarom bijvoorbeeld een evacuatieplan maken. Maar dit is volgens Olivier Hoes van de Technische Universiteit Delft juist niet verstandig.

Scientists Discover Growing Glaciers In Asia [Video]

Scientists Discover Growing Glaciers In Asia [Video]

Cosmology Journal: Polonnaruwa Meteorite Contains Fossilized ALIEN LIFE

Cosmology Journal: Polonnaruwa Meteorite Contains Fossilized ALIEN LIFE

Hoogwater Friesland valt mee

Hoogwater Friesland valt mee - Binnenland - Reformatorisch Dagblad

Trein knalt stationsgebouw binnen

Trein knalt stationsgebouw binnen - BUITENLAND - PAROOL

Straten in Rome blank door fontein van 30 meter hoog

 

De fontein op het Sant'Emerenziana plein in Rome.© epa
In het centrum van Rome heeft een gesprongen waterleiding gisterenmiddag tot enige paniek geleid. De enorme fontein van zo'n dertig meter hoog deed denken aan een gigantische geiser zoals die in IJsland voorkomen. In een mum van tijd stonden enkele straten blank en raakte het verkeer ontregeld.
Het bizarre incident deed zich voor aan de Piazza Sant'Emerenziana in het centrum van Rome. De waterleiding zou zijn gesprongen door een asfalteringsmachine. De fontein reikte tot de zevende verdieping van een appartementsgebouw. De brandweer was uren in de weer om het gat te herstellen.

Protest
Niet alleen het verkeer in de buurt raakte ontregeld door de overstroming, maar ook de winkels in de buurt waren enige tijd uitgeschakeld omdat de hulpdiensten hadden bevolen om de elektriciteitstoevoer in de buurt uit te schakelen. Cafés en restaurants moesten tijdelijk hun deuren sluiten, wat tot groot protest van de handelaars leidde.

Fotoalbums verdwenen in het water

Afbeelding
Op ons verzoek hebben veel lezers van de PZC hun verhaal over de ramp van 1953 aan ons opgestuurd. In de aanloop naar de herdenking op 1 februari publiceren we elke dag enkele lezersbijdragen. Deze is van Aafke Lauer-Riddersma.
Het verhaal van mijn man is maar klein en we moeten er altijd om glimlachen
De Ramp…
Wat zullen er veel verhalen naar de PZC toe gestuurd worden; veelal heftige verhalen… Het verhaal van mijn man is maar klein en we moeten er altijd om glimlachen…. Mijn schoonouders vertelden het steeds weer!


In onze huiskamer staat een grote rij met fotoboeken. Mooie fotoboeken van uitstapjes en vakanties, van huwelijken en momenten die het onthouden zo waard zijn. Ook staan er fotoboeken met vertederende foto’s van baby’s. Ik hou erg van die boeken; ze vertellen een verhaal. Ze vertellen ónze geschiedenis…. Ik zeg wel eens dat áls er brand uit zou breken in ons huis; ik veel zou kunnen missen -alleen de fotoboeken niet, die zou ik, hoe dan ook proberen te redden!

Mijn man en ik zijn beiden geboren in 1953 en mijn schoonouders woonden in die tijd op de Seisweg in Middelburg. Ik ben geboren in Friesland en van mij is er wel een zorgvuldig samengesteld fotoalbum, waar ik heel blij mee ben. Van mijn man ontbreekt het babyalbum en als ik aan mijn schoonmoeder vroeg, hoe het toch kon gebeuren dat er geen enkele babyfoto van mijn man is, dan zei ze: “die zijn verdronken!” Maar mijn man is geboren op 17 maart 1953………….

Ik denk nu, dat ze bedoelde dat alle foto’s van voor ‘De Ramp’ zijn verdwenen in het water, evenals heel veel huisraad en andere dierbare spulletjes. Dat ze bedoelde dat ze geen fototoestel meer hadden om foto’s te maken en dat hun hoofd naar hele andere dingen stond dan naar het samenstellen van een babyalbum….

Ik vind het jammer niet te kunnen zien hoe klein en lief mijn man was ten tijde van zijn geboorte. Gelukkig zijn er wel heel veel foto’s die laten zien hoe vertederend lief hij nu nog steeds is…..

Hoe beschermen we ons land tegen het water?

Nieuwsbericht | 28-01-2013
Dit jaar is het zestig jaar geleden dat Zeeland werd getroffen door de watersnoodramp. Sindsdien is er veel gebeurd om ons land te beschermen tegen het water. Maar hoe veilig is het nu? Het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) bekeek welke mogelijkheden er zijn om ons land op lange termijn effectief te beschermen tegen het water.
Bijna zestig procent van Nederland is gevoelig voor overstromingen vanuit zee of vanuit de rivieren. Gelukkig is ons land door het beleid van de afgelopen decennia tegenwoordig veel beter beschermd tegen overstromingen dan vroeger. Ondanks de groei van de bevolking met ruim 60 procent ten opzichte van 1950 is het risico dat er grote aantallen slachtoffers vallen door een overstroming nu bijna twintig keer lager. Toch voldoet nog een derde van de dijken en ongeveer 20 procent van de kunstwerken, zoals sluizen en gemalen, niet aan de huidige normen. Er blijven dus investeringen nodig, zowel voor de korte als lange termijn. Tegelijkertijd zijn de beschikbare middelen beperkt. De uitdaging is daarom om Nederland op een doelmatige wijze tegen overstromingen te beschermen.
Klik op de kaartjes voor meer informatie.
Infographic van het overstromingsgevoelige gebied van Nederland

De regio Dordrecht – Gorinchem is één van de gebieden waar de risico’s het grootst zijn.

De veiligheidsnormen

In de Waterwet is per gebied de maximaal aanvaardbare overschrijdingskans aangegeven voor de waterstand. De veiligheidsnormen variëren van 1:250 langs de Maas tot 1:10.000 voor de dijkringen Noord- en Zuid-Holland. Dit betekent dat de waterkeringen van de dijkringen in Noord- en Zuid-Holland bestand moeten zijn tegen een maximale waterstand die minder dan eens in de 10.000 jaar voorkomt. Langs de Maas is dit eens in de 250 jaar.
Infographic van de veiligheidsnormen van primaire waterkeringen

Beperking overstromingsrisico’s

Het PBL onderzocht welke methode van bescherming nu het meest effectief is. Het overstromingsrisico kan structureel worden verkleind als de Rijksoverheid zich niet alleen zou richten op de beperking van fysieke overstromingskansen (door bijvoorbeeld de dijken te verhogen), maar ook op het verkleinen van de gevolgen van een overstroming in termen van slachtoffers en economische schade. Een doelmatige maatregel hiervoor is het versterken van dijken tot zogeheten doorbraakvrije dijken, vooral in dichtbevolkte gebieden waar ook veel materiële schade is te verwachten. Deze extra stevige dijken kunnen een overstroming in zeer extreme omstandigheden (dat komt eens per 1.250-10.000 jaar voor) niet altijd voorkomen, maar zorgen er wel voor dat de schade beperkt blijft. Het water stroomt dan in kleine hoeveelheden over de dijk heen, in plaats van dat de dijk bezwijkt waardoor veel grotere hoeveelheden water het achterliggende gebied binnenstromen.
Infographic van de overstromingsrisico's in Nederland

Omdat door deze doorbraakvrije dijken het overstromingsgevaar aanzienlijk afneemt, hoeven in het achterliggende gebied minder aanpassingen in de bebouwde omgeving plaats te vinden om de mogelijke gevolgen van een overstroming te verminderen. Denk hierbij aan het verhogen van dichtbebouwde gebieden of verplaatsen naar minder risicovolle locaties. Dit soort aanpassingen is vaak moeilijk te realiseren en kost veel tijd en geld. De extra investeringskosten in doorbraakvrije dijken kunnen meevallen als deze worden gekoppeld aan bijvoorbeeld de herstructurering van het stedelijk gebied langs rivieren en de kust of het op orde brengen van de waterkeringen in het hoogwaterbeschermingsprogramma. Een dijk kan bijvoorbeeld tegelijkertijd dienst doen als weg of als boulevard.
Daarnaast moet in het rivierengebied ruimte open blijven voor de opvang van steeds meer water vanuit de rivieren. Dit betekent niet dat er in die gebieden geen activiteiten kunnen plaatsvinden. Bouwen op terpen of palen, landbouw, recreatie of het creëren een internationaal waardevol natuurgebied zijn mogelijkheden.
Infographic van omvang overstroming bij twee typen waterkering

Hoogwater rond Kerst 2012 op de Rijn was niet bedreigend

Bij herhaling berichtte de pers aan het einde van 2012 over de hoge waterstand bij Lobith. Rijkswaterstaat berichtte hierbij dat de waterstand boven de 14 meter boven NAP zou uitkomen. Bij deze waterstand is er wel hinder. Zo was bijvoorbeeld vlak voor Kerst een grote parkeerplaats in Tiel ondergelopen. Er was echter geen direct gevaar.
Hoe uitzonderlijk was deze situatie? De uiterwaarden beginnen in Nederland bij een waterstand van 12 meter boven NAP onder te lopen. In de afgelopen 100 jaar gebeurde dat vrijwel elk jaar. Bij een waterstand van 14 meter boven NAP, stroomt er circa 6000 kubieke meter water per seconde door de Rijn bij Lobith. Het systeem van dijken is echter berekend op een rivierafvoer van 15.000 kubieke meter per seconde. De dijken worden momenteel verder verbeterd en aangepast aan een Rijnafvoer van 16.000 kubieke meter per seconde. De laatste keer dat het hoogwater bedreigend was, viel in de winter van 1994/1995. De Betuwe werd toen ontruimd. Het water stond toen meer dan 16½ meter boven NAP en het jaarmaximum werd toen berekend op 12.000 kubieke meter per seconde.
Over de laatste 30 jaar gemiddeld bedraagt het jaarmaximum van de stroomsnelheid 7.000 kubieke meter per seconde. Over de laatste 10 jaar is dat 6.100. De situatie rond de Kerst van 2012 was dus niet uitzonderlijk.

Klimaatverandering

Er is veel discussie over de vraag of klimaatverandering zal leiden tot grotere rivierafvoeren en hogere waterstanden. Hoewel modelberekeningen wijzen op een toename van de rivierafvoeren, is er over de afgelopen honderd jaar nog geen trend in de piekafvoeren waarneembaar. Of een eventuele toename van de Rijnafvoer ons land ook zal bereiken, is op voorhand niet zeker. Dit hangt namelijk ook af van het waterveiligheidsbeleid in het bovenstroomse gebied. Als Duitsland het huidige waterbeheer handhaaft en geen extra maatregelen neemt bovenop het al lopende verbeteringsprogramma voor 2020, dan zal de afvoer die ons land binnenkomt door de waterbuffering in Duitsland blijvend worden gedempt. De maximale rivierafvoeren zullen in Nederland in dat geval vrijwel niet toenemen. Als in Duitsland de mogelijkheden voor waterbuffering in de toekomst worden ingeperkt, dan zullen ook in Nederland de piekafvoeren van de Rijn verder kunnen toenemen. Internationale afstemming van het overstromingsbeleid in Duitsland en Nederland is dus van belang.

Meer lezen

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Persvoorlichting (070-3288688 of persvoorlichting@pbl.nl)

DE DAG DAT HET WATER KWAM

De dag dat het water kwam
In de nacht van 31 januari op 1 februari is het precies zestig jaar geleden dat de watersnoodramp van 1953 voltrok. Slachtoffers en betrokkenen vertellen hun verhaal.

Zestig jaar terug vond een van de grootste natuurrampen uit de Nederlandse geschiedenis plaats. Tijdens de fatale nacht steeg het water van de Noordzee tot een recordhoogte en braken de dijken door. Grote delen van Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant raakten onder water, 1836 mensen vonden de dood en zo'n 100.000 mensen verloren hun huis. In de tweeluik De dag dat het water kwam: 60 jaar na de Watersnoodramp wordt de ramp herdacht.
Enige overlevende gezin
De watersnoodramp van 1953 staat bij de tachtigjarige Jos de Boet in het geheugen gegrift. Zijn vader, moeder en negen broertjes en zusjes kwamen allemaal om bij de ramp. Zelf was hij de bewuste nacht niet thuis, waardoor hij de enige overlevende van zijn gezin werd. Zijn oude buurjongen die er wel bij was vertelt hem nu wat zijn familie heeft moeten meemaken.

Levens redden
Naast Jos is ook leeftijdsgenoot Willem Scheringa nog vaak met de ramp bezig. Toen hij was 21 was, werd hij als commando in het rampgebied gedropt met maar een opdracht: het redden van levens. In het Brabantse Nieuw-Vossemeer redde hij een gezin met twee dochtertjes. Hij wil weten hoe het gaat met de meisjes van toen, maar hij heeft ze nooit meer gezien. Daar komt nu verandering in.

Band ‘Heilsarmee’ doet water bij wijn voor Songfestival
heilsarmee‘Heilsarmee’, de formatie van het Zwitserse Leger des Heils die mee wil doen aan het Eurovisie Songfestival, lijkt water bij de wijn te doen. De groep is nu bereid zonder uniform in het Zweedse Malmö op te treden, waar het festival dit jaar wordt gehouden. De heilssoldaten vertegenwoordigen Zwitserland, maar daartegen kwam verzet van de European Broadcasting Union (EBU), omdat het in strijd met de regels voor het festival zou zijn. Er mogen, zegt de EBU, geen religieuze en politieke verwijzingen zijn. De groep uit Zwitserland gebruikt nu volgens Zwitserse media ook de naam van het Leger des Heils niet. Er zijn, zeggen die, nog wel onderhandelingen gaande over een aangepast heilsuniform. In december stemde 38 procent van de Zwitserse tv-kijkers op de heilsformatie, die met het liedje ‘You and Me’ de nationale voorronde won.

De band bestaat uit vier mannen en twee vrouwen. Hun leeftijden variëren van 20 tot 94 jaar. Onduidelijk is nog of ook het Duitse priestertrio, dat onder de naam Die Priester aan het festival deel wil nemen, water bij de wijn doet. Tegen het verbod op religieuze en politieke verwijzingen kwam overigens kritiek van verschillende kanten. Daarbij werd o.m. gewezen op het succesnummer ‘Halleluja’ van Israël, jaren geleden.

'Vliegen' boven het water tijdens Sail Den Helder

DEN HELDER - Tijdens Sail Den Helder 2013 in juni is er ook een uitgebreid publieksprogramma op Willemsoord en het haventerrein. Een van de hoogtepunten moet het flyboarden worden.
Stephan en Bo Krook bewegen zich met behulp van waterstralen hoog boven het bassin van de Oude Rijkswerf en springen als dolfijnen uit het water, aangedreven door een krachtige waterscooter.
Flyboarden is een nieuwe sport, waarvan de eerste wereldkampioenschappen in Quatar inmiddels zijn gehouden. Vader en zoon Krook wonnen daar op een haar na de beker. Afgelopen weekend waren zij op uitnodiging in Dubai voor demonstraties.
Tijdens Sail Den Helder 2013 vinden alle dagen demonstraties plaats met flyboarden, maar kan het publiek onder begeleiding zelf ook vijftien minuten boven het water ’vliegen’.
Het flyboarden is een van de vele evenementen op Willemsoord in die dagen. Er wordt momenteel druk gewerkt aan een programma vol straattheater, koren, bands, dj’s, zangers en zangeressen.
De meeste artiesten zullen uit Den Helder en de regio (Texel, Hollands Kroon, Schagen) komen. Twee van de drie podia komen op het werfterrein staan, de andere aan de haven. Er komt een speciale seniorenmiddag, een middag voor kinderen en een avond voor jongeren.
Een speciale ’werkgroep publieksevenement’ bouwt momenteel aan het programma. Ze zoekt nog talentvolle mensen. Wie tips of ideeën heeft of zich wil aanmelden kan terecht bij Petra Clowting, via e-mail:
cultuurmakelaar@kampanje.nl

Waarschuwing voor stormvloed door wind en hoog water


DELFZIJL - Rijkswaterstaat heeft woensdag een waarschuwing afgegeven voor de noordelijke kust. Een combinatie van harde wind en hoog water stuwt het water van de Noordzee op.Het afgeven van een waarschuwing komt een enkele keer per jaar voor. Het is stap twee van de vijf in de systematiek van Rijkswaterstaat. Onder meer havens, provincies en waterschappen worden daarbij ingelicht. Zij kunnen maatregelen treffen.
In Den Helder zal rond 22 uur woensdagavond de hoogste stand worden bereikt van 2 meter boven NAP. In Delfzijl gebeurt dat in de nacht van woensdag op donderdag.
Het KNMI heeft woensdagochtend vroeg windsnelheden gemeten tot windkracht 8. Bij 9 is er sprake van storm.

Water bedreigt parkeerterrein Terschelling


TERSCHELLING - De auto's die bij de haven van Terschelling staan geparkeerd, lopen woensdagavond gevaar. Rond 23.30 uur wordt er hoogwater van ongeveer 60 centimeter op het grote parkeerterrein verwacht. Dat maakte de politie op het eiland woensdag bekend.

De politie adviseert de bewoners van het eiland de auto's op de parkeerplaats bij de haven weg te halen. Daarnaast worden er borden geplaatst bij het parkeerterrein om mensen te waarschuwen voor het hoogwater. „Indien er auto's blijven staan, is dat op eigen verantwoordelijkheid”, benadrukt de politie.
Het hoogwater ontstaat door de combinatie van springtij en een harde zuidwestenwind. Springtij is het moment wanneer het verschil tussen hoogtij en laagtij het grootst is. Het ontstaat wanneer de zon, maan en aarde precies in één rechte lijn staan.

Reddingsteams op het water

Reddingsteams op het water: Wolvega - Diverse Friese brandweerlieden worden sinds vorige week getraind in het met specialistische hulpmiddelen redden van personen...

IJs op open water vanaf zondag gevaarlijk

Foto: ANP
Foto: ANP
LEEUWARDEN/ASSEN/GRONINGEN (ANP) - IJs op open water in het Noorden wordt vanaf zondag onbetrouwbaar.
In het weekend zetten meerdere waterschappen de gemalen geleidelijk weer aan vanwege de te verwachten dooi en neerslag. Het is gevaarlijk om dan het ijs te betreden.
Wie toch de ijzers wil onderbinden, moet zich eerst goed laten informeren bij de lokale ijsverenigingen, waarschuwen Noorderzijlvest en waterschap Friesland. Door de stroming in het water wordt het ijs gevaarlijk. Bovendien zullen dooi en neerslag ervoor zorgen dat de ijslaag snel smelt.
Veel gemalen waren tijdens de afgelopen vorstperiode uitgezet of draaiden op een laag pitje om de ijsgroei te bevorderen. Nu de dooi intreedt en regen wordt verwacht, moeten ze weer aan de bak om wateroverlast te voorkomen.

Rijnsburg - Een deel van het bedrijfspand van Sierafor in Rijnsburg is ingestort door een sneeuwduin op het dak.
Het smeltwater op het dak kon de hemelwaterafvoeren niet bereiken. Het sneeuwduin raakte verzadigd met water, waardoor de belasting hoger werd dan waar de constructie op berekend is. Het plafond van enkele koelcellen kwam mee naar beneden. De gevel van betonnen sandwichelementen raakte ook zwaar beschadigd. Sierafor levert boeketten, bloemen en planten aan supermarkten.

Man redt baby uit ijskoud water

Somerset.© getty.
Een opzichter van de haven van Somerset heeft een baby gered die samen met zijn buggy door een hevige windvlaag in het ijskoude water was geblazen. De opzichter is de zee in het zuidwesten van Groot-Brittannië in gesprongen om de baby te zoeken. Hij kreeg daarbij de hulp van enkele vissers.
De moeder van de zes maanden oude baby was gisterenochtend op een kade van de Watchethaven aan het wandelen, toen de kinderwagen met het kind werd weggeblazen door een windvlaag. De 63-jarige opzichter George Reeder werkt sinds elf jaar in die jachthaven en hoorde de vrouw roepen. Eerst dacht hij dat er een hond in het water was gevallen. Hij sprong op zijn fiets om te kijken wat er was gebeurd.

Aangespoelde bruinvis terug in het water

VLISSINGEN - Op het badstrand in Vlissingen is dinsdag een levende bruinvis gevonden. Omstanders hebben na een aantal pogingen het dier terug in het water gekregen.

Strandwacht Albert Dijkstra vindt de reddingspoging dapper, maar waarschuwt dat het beter is om aangespoelde dieren op het strand te laten liggen en de politie te bellen. Bruinvissen die aanspoelen zijn meestal ziek of gewond.

Baby Rofino, die werd geboren op het dak van het huis van zijn moeder, met zijn moeder Foto: AFP

Tientallen doden door hoog water Mozambique

MAPUTO - Overstromingen in het zuiden van Mozambique hebben zeker 69 mensen het leven gekost. Ook heeft het hoge water al circa 112.000 mensen uit hun huis verdreven. Dat hebben autoriteiten in het Afrikaanse land laten weten.

Foto: AFP
 
De schade aan het land is zo groot dat het rampenfonds in Mozambique verwacht dat het meer dan drie keer meer geld nodig heeft dan er geld in kas zit. Er is omgerekend ruim 11 miljoen euro nodig. In overstroomd gebied zijn onder meer wegen onbegaanbaar. Een van de twee belangrijkste hoogspanningskabels van Mozambique is zwaar beschadigd geraakt door het hoge water.

Weer duizenden Australiërs geëvacueerd om storm

Weer duizenden Australiërs geëvacueerd om storm - BUITENLAND - PAROOL
Brabant: wacht met fraccen naar aardwarmte
 
De provincie Noord-Brabant wil dat er voorlopig geen vergunningen worden verleend voor proefboringen naar aardwarmte als initiatiefnemers mogelijk gaan ‘fraccen’ (kraken van steen). Brabant wil dat eerst vaststaat dat risico’s van fraccen acceptabel zijn. De provincie schrijft dat in een conceptadvies aan minister Henk Kamp (Economische Zaken).
Op dit moment loopt er een onderzoek naar de mogelijke risico’s en gevolgen van de omstreden boormethode bij de winning van schaliegas. Bij fraccen worden onder grote druk zand, water en chemicaliën in de boorput gespoten.
In Brabant hebben twee partijen vergunning aangevraagd voor de opsporing van aardwarmte om energie mee op te wekken. Vanwege de weerstand tegen proefboringen naar schaliegas adviseert Brabant de minister om de bedrijven te wijzen op het belang van draagvlak in de regio.
Aardwarmte kan uit diepe en ondiepe ondergrond worden gehaald. Op dit moment is de beste methode nog niet bekend.
De brief aan het ministerie is nog een concept omdat Provinciale Staten zich er nog over willen uitlaten.
Nieuw materiaal haalt energie uit waterdamp
 
Engineers bij MIT hebben een nieuwe polymeerfilm ontwikkeld die energie kan halen uit een overal aanwezige bron: waterdamp. Het materiaal verandert van vorm als het kleine hoeveelheden verdampt water absorbeert en daarbij krult het voortdurend op en neer. Deze continue beweging kan worden gebruikt voor de besturing van robot=ledematen of voor het genereren van voldoende elektriciteit om micro- of nano-elektronica te voeden.
‘Een batterij die een sensor voedt, moet periodiek worden vervangen. Met dit materiaal kun je energie oogsten uit de omgeving’, zegt Mingming Ma, een medewerker van MIT’s David H. Koch Institute for Integrative Cancer Research. Hij is de auteur van een artikel over het nieuwe materiaal in de editie van 11 januari van het tijdschrift Science.
‘We verwachten dat we het rendement bij de conversie van mechanische naar elektrische energie kunnen verbeteren. Dat zou leiden tot een groot aantal toepassingsmogelijkheden’, stelt professor Robert Langer van het David H. Koch Institute. Hij denkt dan aan toepassingen als grootschalige vermogensgeneratoren die worden gevoed met waterdamp of aan kleinere generatoren voor ‘wearable’ elektronica.
Taqa start boringen gasopslag Bergermeer
 
Taqa Energy begint vandaag, woensdag 16 januari in de loop van de middag met het boren van veertien putten voor de gasopslag in het gebied Bergermeer bij Alkmaar. Dit zei een woordvoerster van het bedrijf dinsdag. Het slaan van de putten is het feitelijke startsignaal voor de gasopslag.
De ondergrondse gasopslag heeft van meet af aan veel weerstand en verzet opgeroepen in de Alkmaarse regio, met name vanwege het vermeende gevaar op aardbevingen. In mei 2012 zette de Raad van State echter alle lichten definitief op groen.
Van de vier gemeenten die aanvankelijk protesteerden tegen de plannen hadden drie (Alkmaar, Heiloo, Schermer) zich toen al neergelegd bij de komst van het veld. Zij gingen akkoord met een pakket compensatieregelingen die het Rijk aanbood. Alleen Bergen verzette zich tot het laatste moment.

De afgelopen maanden stonden voor Taqa Energy in het teken van voorbereidingen, waaronder de bouw van een geluidsarme boortoren voor het boren van de 14 nieuwe gasputten die nodig zijn. Om het gas in de bodem te pompen en er weer uit te halen worden stalen leidingen tot meer dan 2 kilometer diepte de aardkorst ingebracht. Het boren van alle putten duurt ongeveer 2 jaar, aldus Taqa.

De eerste commerciële opslag van aardgas in het Bergermeerveld start in 2014. De volledige capaciteit van het veld kan een jaar later worden benut. In het Bergermeerveld komt 9 miljard kubieke meter gas, waarvan een commerciële werkvoorraad van 4,1 miljard kubieke meter. De rest is zogenoemd ‘kussengas’ om het veld op een minimale druk te houden.
De gasopslag in de Bergermeer is straks een van de grootste van Europa. Het plan past in de Nederlandse ambitie de gasrotonde voor Noord- en West-Europa te worden.
Bouw energiecentrale Eemshaven uitgesteld
 
De bouw van een energiecentrale van 1200 megawatt in de Eemshaven is voorlopig van de baan. De bij het project betrokken bedrijven, het Zwitserse Advanced Power en het Duitse Siemens, hebben de bouw uitgesteld vanwege de slechte economische omstandigheden.
Met de bouw van de stoom- en gascentrale zou in 2014 worden begonnen. Met het project is een investering van 1,2 miljard euro gemoeid. Een woordvoerster van Advanced Power zei in een toelichting dat het nog steeds de bedoeling is de energiecentrale te bouwen, zodra de omstandigheden verbeteren.
Eemsmond Energie tekende in 2009 een overeenkomst met havenbeheerder Groningen Seaports, waarmee de onderneming het recht kreeg de terreinen voor het project te kopen. Dit exclusieve optierecht wordt na 2012 niet verlengd.
Kennis energieprojecten gebundeld

Agentschap NL heeft kennis uit projecten op het gebied van energie-innovatie in Nederland gebundeld in de digitale Energie-Innovatiecatalogus. Zo’n zevenhonderd samenvattingen van demonstraties en onderzoeksprojecten uit de beleidsprogramma’s Energie Onderzoek Subsidie (EOS) en Innovatieagenda Energie (IAE) zijn in de catalogus opgenomen.
De eindrapporten van de ruim driehonderd afgeronde projecten zijn ook in de catalogus te vinden. Van enkele projecten die al een paar jaar geleden zijn afgerond, is een update opgenomen. Verder zijn binnenkort ook de projecten die onder het topsectorenbeleid zijn gestart in de catalogus te raadplegen.
Het energiegebruik in Nederland moet in 2020 voor minimaal zestien procent bestaan uit hernieuwbare bronnen. ‘We willen met de kennis uit al deze projecten een sneeuwbaleffect bereiken’, zegt Hugo Brouwer, manager Energie-innovatie bij het ministerie van Economische Zaken. ‘Als een onderzoek succesvol is gebleken, liggen er mooie kansen voor verder onderzoek en toepassing. Maar we kunnen ook leren van onderzoeken die mislukt zijn. Een onderzoek is namelijk nooit opgezet om te mislukken, dus het is altijd goed om te weten waar iets is misgegaan, zodat we er lering uit kunnen trekken voor toekomstige projecten.’

Nieuwe mestverwerker moet zuiver water maken


Binnenkort start in Horst America de bouw van een nieuwe mestverwerkingsinstallatie.

Die moet in het najaar van 2013 operationeel zijn. De installatie is een initiatief van het Limburgs/Belgische bedrijf VP Minovia.
Het bedrijf gaat ongeveer 80.000 ton varkensmest uit de regio Noord-Limburg verwerken tot zuiver water en een duurzame energiebron. Met de mestverwerkingsinstallatie speelt VP Minovia in op een nieuwe wetgeving die varkenshouders binnenkort verplicht om hun mest te verwerken.
Varkenshouders lopen anders het risico om gekort te worden op hun productierechten.

Stricken Dolphin Who 'asked' Hawaii Diver For Help

Stricken Dolphin Who 'asked' Hawaii Diver For Help

Aardverschuiving eist levens in Indonesië

 
© afp.
Een aardverschuiving in Indonesië is maandag minstens elf mensen fataal geworden. Door hevige regenval ontstond een modderstroom, die twaalf huizen bedolf aan de westkant van Sumatra.
Honderden reddingswerkers zoeken nog naar overlevenden. Volgens een lokale functionaris worden negen mensen vermist. Voor hun leven wordt gevreesd.

Brisbane Evacuated As Floodwaters Threaten City

Brisbane Evacuated As Floodwaters Threaten City
Almere - Mortiergranaat gevonden in water bij Kaviaarbrug
Mortiergranaat gevonden in Almere
Duikers van de brandweer hebben vrijdagmiddag een mortiergranaat gevonden in het water bij de Kaviaarbrug in Almere.

Het betreft vermoedelijk een exemplaar uit de Tweede Wereldoorlog. Volgens de politie heeft de explosieven opruimingsdienst EOD de granaat op het nabijgelegen Schateiland tot ontploffing gebracht
.

AUSTRALIE ONDER WATER


Overtsromingen in Queensland (Australië)De Australische staat Queensland, onder toeristen geliefd als de Sunny state, staat voor een deel onder water. De overstromingen zijn veroorzaakt door de tropische storm Oswald. Meteorologen hebben vastgesteld dat in een paar uur tijd een halve meter regen is gevallen. Naast dorpen staan ook spoorwegen en vliegvelden blank in het noordoostelijk deel van Australië.

Vooral de bewoners in het noordoosten van Queensland werden overvallen door het noodweer. Sommigen raakten ingesloten door het wassende water. Honderden mensen zijn geëvacueerd, aangezien er nog meer regen wordt verwacht. Eén persoon is om het leven gekomen, twee anderen worden vermist. De stad Bundaberg en regio hebben te maken gekregen met liefst zes windhozen, waarbij 17 mensen gewond zijn geraakt.
Redding
In de overstroomde gebieden verrichtten de hulpdiensten wel een spectaculaire redding. Het 14-jarige slachtoffer was overvallen door een vloedgolf.

 

 

Eerste toertocht op natuurijs valt in het water 16op het ijs. De organisatie meldt dat er geen mensen door het ijs zijn gezakt. Volgens schaatsbond KNSB waren er rond half elf al zo’n 17.000 schaatsers op het ijs in het Overijsselse merengebied. De organisatie had slechts gerekend op tienduizend deelnemers. Schaatsers die echter al aan de tocht begonnen waren, mochten hun weg wel voorzichtig vervolgen. Voor de schaatsliefhebbers is er echter morgen nog een nieuwe kans: morgen staan er drie toertochten gepland, waaronder de Blokzijlmerentocht.

Het had zo mooi kunnen zijn, maar de eerste toertocht op natuurijs, de Vijf Merentocht in Giethoorn, is vanmorgen gestaakt wegens een te grote toeloop. Door de drukte ontstonden gevaarlijke plekken met water


1/16Foto ANP / Bas Czerwinski.Deel deze foto…
navigeer met PageUp/PageDown , zoom in met F11

2/16Foto ANP / Bas Czerwinski.Deel deze foto…
zoom in met F11
De stempelpost bij Giethoorn om 9.00 uur vanmorgen.
3/16De stempelpost bij Giethoorn om 9.00 uur vanmorgen.Foto NRC / Eric Brinkhorst.Deel deze foto…
zoom in met F11

4/16Foto NRC / Eric Brinkhorst.Deel deze foto…
zoom in met F11

5/16Foto ANP / Bas Czerwinski .Deel deze foto…
zoom in met F11

6/16Foto NRC / Eric Brinkhorst .Deel deze foto…
zoom in met F11

7/16Foto Eric Brinkhorst .Deel deze foto…
zoom in met F11

8/16Foto NRC / Eric Brinkhorst.Deel deze foto…
zoom in met F11

9/16Foto NRC / Eric Brinkhorst.Deel deze foto…
zoom in met F11

10/16Foto NRC / Eric Brinkhorst.Deel deze foto…
zoom in met F11

11/16Foto NRC / Eric Brinkhorst .Deel deze foto…
zoom in met F11

12/16Foto NRC / Eric Brinkhorst .Deel deze foto…
zoom in met F11
Even een plaatje maken tussen Giethoorn en Wanneperveen.
13/16Even een plaatje maken tussen Giethoorn en Wanneperveen.Foto NRC / Eric Brinkhorst .Deel deze foto…
zoom in met F11

14/16Foto NRC / Eric Brinkhorst.Deel deze foto…
zoom in met F11
Mede door de grote drukte kwam er op meerdere plekken water op het ijs.
15/16Mede door de grote drukte kwam er op meerdere plekken water op het ijs.Foto Novum / Harm Meter.Deel deze foto…
zoom in met F11
Hulpverleners staan langs het ijs paraat om in te grijpen. Volgens de organisatie zijn er geen schaatsers door het ijs gezakt.
16/16Hulpverleners staan langs het ijs paraat om in te grijpen. Volgens