Kikker, aap en zwam in top 10 'vreemdste ontdekkingen' 2012
Een slechts zeven millimeter grote kikker en een aap met een stralend blauwe streep boven het achterwerk en het geslachtsdeel, ze staan beide in de top 10 van "vreemdste ontdekkingen" van 2012.
Volgens het International Institute for Species Exploration in Tempe, Arizona leven er nu tien tot twaalf miljoen soorten op aarde, de microbes slechts zijdelings meegeteld. De kikker met de Latijnse naam 'Paedophryne amauensis' is nu het kleinste bekende gewervelde dier ter wereld en leeft in het regenwoud van Papoea-Nieuw-Guinea.
Apendans
In Afrika ontdekten biologen voor het eerst in 28 jaar een nog onbekende apensoort. Het Lesula-aapje leeft verborgen in het Lomami-gebied van Congo en heeft ogen die gelijken op die van de mens. De mannetjes hebben echter nog een ander opvallend kenmerk: een stralend blauwe streep boven het achterwerk en het geslachtsdeel. Samen met de vrouwtjes groeten ze 's morgens op geheel eigen manier de dingen: met veel lawaai en hun eigen interpretatie van de apendans.
Vleesetende zwam
Nog bij de tien "vreemdste ontdekkingen" zijn een vleesetende zwam die op een diepte van drie kilometer in de Grote Oceaan voor de kust van Californië leeft, en een viooltje van nauwelijks een centimeter hoog dat een voorlopig onbekend bestaan leidde hoog in de Peruaanse Andes.
Aangezien het aantal soorten op aarde snel de dieperik ingaat, moet de zoektocht naar nog onbekende organismes een tandje bijsteken, vindt Quentin Wheeler, directeur van het International Institute for Species Exploration.
Momenteel worden ongeveer 18.000 soorten per jaar ontdekt. Bedoeling is de ontbrekende tien miljoen tegen ongeveer 2065 te identificeren. (Belga/INM)