PATH OF 100 MONKEYS






Botulisme in water Noorddonk Steenbergen

Auteur: door Wim van den Broek w.vdbroek@bndestem.nl | woensdag 22 augustus 2012 | 14:54 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 22 augustus 2012 | 16:43
STEENBERGEN - In een water achter de Noorddonk in de Steenbergse wijk Noordoost is botulisme geconstateerd. Mensen wordt geadviseed het water te vermijden en huisdieren niet in de plas te laten zwemmen.
Botulisme is een voedselvergiftiging, die wordt veroorzaakt als de watertemperatuur boven de 20 graden uit komt. De botulismebacterie scheidt een gifstof af, die schadelijk is voor mens en dier. De bacterie komt voor in ondiep, stiltaand water bij hoge temperaturen.

Brabantse Delta stelde de botulisme vast en geeft behalve een zwemverbod de wijkbewoners ook als advies mee geen dode eenden of andere watervogels, die in het water liggen aan te raken. Medewerkers van het waterschap verwijderen de kadavers op een veilige manier. Brabantse Delta heeft een algemeen nummer open staan 076-5641000.

De gemeente Steenbergen heeft waarsxchuwingsborden geplaatst bij het water. Brabantse Delta voorziet dat nu de temperaturen lager worden de botulismebacterie minder actief wordt en daarmee de kans op besmetting kleiner wordt. Meer informatie over botulisme staat op de website van Brabantse Delta.