PATH OF 100 MONKEYS






130.000 containers van weg naar water

Een verschuiving van jaarlijks 130.000 containers van de weg naar het water. Dat is de opbrengst van de prijsvraag ‘Varen in de Keten’ die bedrijven afgelopen maanden uitnodigde plannen in te dienen om de binnenvaart vaker en slimmer in te zetten voor containervervoer. Tien winnende bedrijven krijgen de komende jaren in totaal 3 miljoen euro van het ministerie van Infrastructuur en Milieu om hun kansrijke plannen nader uit te werken en in te voeren.
Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur & Milieu: ‘Op de weg is het druk terwijl op onze waterwegen ruimte genoeg is voor vrachtvervoer. Met een slimme mix van water, weg, spoor en luchtvervoer kan Nederland haar positie als internationaal logistiek knooppunt behouden, ook bij een verwachte forse groei van het containervervoer door de opening van de tweede Maasvlakte. Met dit initiatief krijgen bedrijven een impuls om hun goede ideeën versneld uit te voeren en daarmee anderen te inspireren. Samen met het bedrijfsleven houden we Nederland bereikbaar en economisch sterk.’
De prijsvraag ‘Varen in de Keten’ is onderdeel van het programma Impuls Dynamisch Verkeersmanagement Vaarwegen (IDVV) waarin Rijkswaterstaat vaarwegbeheerders, vervoerders, verladers, havens en terminals samenwerken aan het beter benutten van de vaarwegen.

Vissen voelen ook pijn. Maar hoeveel dan?

Door: Rik Nijland −31/08/12, 06:00
© ANP. Indonesische vissers laden tonijn in.
 
Dat een vis kan lijden, is nu wel vastgesteld. Maar of vissen angst kennen, te vergelijken met die van mensen, daarover debatteren academici, vissers en dierbeschermers in Berg en Dal.
'Vissen zijn glibberige beesten, hun aaibaarheid is bijna nul, ze zijn koudbloedig en verblijven in een andere omgeving. Daardoor roepen ze weinig sympathie op', denkt Gert Flik.

Ze zijn ook lang niet zo leuk als tekenfilmvis Nemo, die met zijn heftige gelaatsuitdrukkingen en grote schrik-ogen sympathie weet te winnen. 'Bij angst of stress hebben vissen geen herkenbare mimiek, ze schreeuwen niet, en ze zijn ook nog moeilijk individueel te onderscheiden. Dat beïnvloedt ons denken', aldus de hoogleraar organismale dierfysiologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Wolkbreuk in Harlingen

Wolkbreuk in Harlingen:

HARLINGEN - Een wolkbreuk heeft er donderdagavond voor gezorgd dat een aantal straten in Harlingen onder water liep. In korte tijd viel er een grote hoeveelheid regen. Brandweerlieden van het Harlinger korps hadden veel moeite het water weg te pompen. Ondanks de hoeveelheid regen is er tot nu toe weinig schade.  Wolkbreuk...

Honderd kilo dode vis in water Oude Waal

donderdag 30 augustus 2012 | 07:12 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 30 augustus 2012 | 07:35
Blik op de Oude Waal, ten oosten van Nijmegen. foto Bert BeelenBlik op de Oude Waal, ten oosten van Nijmegen. foto Bert Beelen
OOIJ - Vissen hebben het moeilijk in het water van de Oude Waal in de Ooijpolder. De afgelopen weken zijn op grote schaal dode vissen aangetroffen. Geert Verriet uit Ooij ruimde de afgelopen week ongeveer honderd kilo dode vis. "Het waren vooral brasems. Dat zijn de zwakste vissen die daar zitten."
Eerst werd gedacht aan botulisme, maar dat is volgens Verriet uitgesloten. "Dan zouden er ook dode vogels moeten liggen en die hebben we niet gezien. Waarschijnlijk is de oorzaak zuurstofgebrek door de lage waterstand en hoge temperaturen van afgelopen weken."

Opdrachtgever Staatsbosbeheer onderschrijft deze veronderstelling. "Een lage waterstand doet iets met de kwaliteit van het water", verklaart een woordvoerder. "Door laag water met een groot oppervlak daalt het zuurstofpeil."

Tientallen bootvluchtelingen gered bij Java

Bewerkt door: Redactie −30/08/12, 11:05 − bron: ANP
 
UPDATEZeker 22 bootvluchtelingen zijn donderdag gered uit de zee bij Indonesië, een dag nadat hun schip in de problemen was gekomen. Een vrachtschip pikte donderdag zes opvarenden op, een Australisch marineschip plukte later nog 16 mensen uit het water. Dat meldden de Australische autoriteiten donderdag.
De boot met 150 vluchtelingen aan boord verstuurde woensdag een noodoproep. Tussen Java en Sumatra maakte het schip water. Ondanks een uitgebreide zoekactie slaagden de reddingswerkers er niet in het verdwenen schip te vinden. Er zijn nog geen lichamen geborgen.

Paddenstoelen op laag water zoeken


Bericht uitgegeven door de Nederlandse Mycologische Vereniging op woensdag 29 augustus 2012
 
Het paddenstoelenseizoen is door de hitte nog niet echt van start gegaan, maar het lage waterpeil van meren en rivieren op dit moment geeft kansen om zelden waargenomen paddenstoelen zoals de lisdoddefranjehoed te vinden.

In tegenstelling tot de afgelopen twee jaar rond deze tijd, is het paddenstoelenseizoen dit jaar nog niet echt op gang gekomen. Waarschijnlijk heeft de hitte alles wat vertraagd. Door de droge dagen is op veel meertjes en langs rivieren de waterspiegel gedaald en dat levert kansen om paddenstoelen te vinden die zich anders niet of moeilijk laten zien. Dode stengels van riet en afgestorven wortelstokken van lisdodde zijn al voldoende om bijzondere soorten de kans te geven. Maar alleen de echte doorzetter gaat door zijn knieën in de modder om ze te vinden.

Hollandse dijken bij New Orleans houden het

Door: redactie; 29-8-12 - 15:51 bron: ANP/Redactie

Honderdduizenden zonder stroom

© FOTO AFP.
updateDe dijken die zijn aangelegd bij New Orleans na de orkaan Katrina houden het, al stroomt er wel wat water overheen. Dat heeft burgemeester Mitchell Landrieu woensdag gezegd.
© FOTO AFP.
'Alle dijken houden het en zijn erg sterk', aldus de burgemeester. De orkaan Isaac zorgt voor hoogwater. Nederlandse ingenieurs hielpen bij het ontwikkelen van nieuwe beschermingswerken rond de Amerikaanse stad, die in 2005 deels werd verwoest door Katrina.

Uitdager in strijd veerdiensten Wadden aan rand van de afgrond

Door: Ana van Es −30/08/12, 06:00
© ANP. De veerboot naar Terschelling
De hoofdrolspeler in de veerbotenstrijd op Terschelling, rederij EVT (Eigen Veerdienst Terschelling), kampt met grote financiële tekorten. EVT en een aan de rederij gelieerde vennootschap hebben samen een negatief eigen vermogen van bijna 1,5 miljoen euro.
Dit blijkt uit de meest recente jaarrekeningen van het bedrijf. EVT probeert het monopolie te doorbreken van familierederij Doeksen, die al bijna een eeuw de overtocht naar Terschelling in handen heeft.

Op Terschelling beheerst de strijd tussen de twee veerdiensten al jaren de gemoederen. EVT is met Doeksen en het rijk verwikkeld in een slepende rechtsgang. Minister Schultz Van Haegen (Infrastructuur & Milieu) ziet concurrentie op de veerverbinding als ongewenst. Zij wil de komende vijftien jaar een verbod op passagiersvervoer door EVT.
Het slechte financiële resultaat van EVT is te wijten aan 'hoge juridische aanloopkosten', zegt directeur Erwin Rob. Ook dit jaar zal de rederij volgens hem afsluiten met rode cijfers. Toch is hij nog niet van plan om de stekker eruit te trekken. 'Het gaat enorm renderen, als we maar eenmaal onbeperkt mogen varen. Daarom doet Doeksen er ook alles aan om ons tegen te houden.'

Bij twee dochterbedrijven van EVT ontbreken alle middelen om het moederbedrijf uit het slop te trekken. Ook zij staan diep in het rood. Ondanks dit grimmige financiële plaatje hebben zich volgens Rob nog geen schuldeisers gemeld die op korte termijn hun geld opeisen. 'We hebben de situatie goed onder controle.' De meeste investeerders in EVT, zo stelt hij, zijn woonachtig op Terschelling en tonen begrip voor het langslepende conflict waarin de rederij verzeild is geraakt.

Binnen enkele maanden moet er duidelijkheid komen over het voortbestaan van EVT. Eind dit jaar doet het College van Beroep voor het Bedrijfsleven, de hoogste Nederlandse rechter in concurrentiezaken, uitspraak over de vraag of de minister het alleenrecht op passagiersvervoer inderdaad mag gunnen aan rederij Doeksen. Stelt de rechter de minister en Doeksen in het gelijk, dan moet EVT haar veerdienst in de huidige vorm staken.

EVT ontpopte zich de afgelopen maanden als prijsstunter. Passagiers betalen elf euro voor een retourtje. Concurrent Doeksen voelt de concurrentie naar eigen zeggen in de portemonnee. 'Wij verwachten dit jaar fors verlies te draaien', zegt Paul Melles, directeur van Doeksen. Hij overweegt dit najaar subsidie te vragen bij minister Schultz Van Haegen. Blijft steun uit Den Haag uit, terwijl EVT nog langer in de vaart blijft, dan komt volgens hem de dienstregeling naar Terschelling in gevaar.

Verdubbeling N31 stap dichterbij

Verdubbeling N31 stap dichterbij:

 HARLINGEN - De verdubbeling van de N31 bij Harlingen is met het vaststellen van het Tracébesluit weer een stapje dichterbij.

Gezamenlijke visclubs gooien hengels uit bij Midlum

Gezamenlijke visclubs gooien hengels uit bij Midlum:

MIDLUM HSV de Voorn te Harlingen, HSV De Deinende Dobber te St. Annaparochie en HSV Ons Genoegen te Makkum hebben  zaterdagmorgen gezamenlijk de Slachte Marathon gevist. De wedstrijd was georganiseerd voor de leden van de drie genoemde visclubs. Veertien deelnemers visten van ...#Nijsnet
De beschikbaarheid van water begint ook food multinationals zorgen te baren. Nestlé-bestuursvoorzitter Peter Brabeck-Letmathe lanceerde onlangs een nieuw blog over water.
Nestlé wil hiermee het debat en de discussie wereldwijd aanzwengelen over het belangrijke aspect van de beschikbaarheid van zoet water. Nestlé spreekt over de ‘Water Challenge.’

Water en biobrandstof

CEO Brabeck-Lethmanthe spreekt op het discussieforum over de connectie tussen water, voedsel en energie. Hij wijst op de extreme droogte in de Verenigde Staten, één van de belangrijkste producenten van granen, als een voorbeeld van die link. Water is van vitaal belang voor voedsel, gaat hij verder. Als het voedsel naar de productie van biobrandstof gaat, treft dat veel mensen.

Tekort water

Nestlé heeft als grootste producent van voedingsmiddelen behoefte aan een constante stroom grondstoffen. De Nestlé CEO waarschuwt op 24 augustus nog maar eens dat over twintig jaar de behoefte aan water met 50% toeneemt en dat een serieus watertekort op de loer ligt.
Veel voedingsbedrijven realiseren zich hoe kostbaar water is. Bedrijven als Unilever, Heineken en Coca-Cola werken hard om hun waterverbruik terug te dringen.

HISWA te water 2012 agenda

Op dinsdag 4 september om 11.00 uur opent burgemeester Eberhard van der Laan de HISWA te water 2012. De boots how vindt tot en met zondag 9 september plaats in de nieuwe Amsterdam Marina op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord.
HISWA te water 2012
De HISWA te water wordt dit jaar voor het eerst in de nieuwe Amsterdam Marina op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord gehouden en vindt plaats van dinsdag 4 tot en met zondag 9 september 2012. Openingstijden zijn dagelijks van 11.00 tot 19.00 uur. Meer informatie over de HISWA te water 2012 is te vinden op www.hiswatewater.nl. Het evenement is ook te volgen op Facebook en Twitter (#hiswatewater).

Vragen aan politie Harlingen over inbraak en overlijden vrouw

Vragen aan politie Harlingen over inbraak en overlijden vrouw:

HARLINGEN – In overleg met de familie van de 88-jarige inwoonster van Harlingen die, na een inbraak, plotseling kwam te overlijden, houdt de politie vanmiddag een persmoment op het politiebureau aan de Kimswerderweg 2 te Harlingen. Hierbij krijgt de media ...#Nijsnet
Tienduizenden op de vlucht voor water in Myanmar
 

Zeker vijfentachtigduizend mensen zijn in Myanmar hun huizen ontvlucht vanwege overstromingen. De zwaarste regenval in jaren heeft al honderdduizenden hectare aan rijstvelden onder water gezet, aldus de autoriteiten.
De watersnood treft vooral de zuidelijke deltaregio. Daar zijn zeventigduizend mensen geëvacueerd en ondergebracht in 219 opvangcentra in scholen en kloosters, zei een regeringswoordvoerder. In de rest van het land zijn nog eens vijftienduizend mensen uit hun huizen verdreven door het water.
Vooralsnog zijn er geen berichten van slachtoffers. Door de zware regenval zijn bruggen, woningen en spoorwegen beschadigd geraakt, aldus lokale media.

Onderzoek overlijden vrouw na inbraak woning

Onderzoek overlijden vrouw na inbraak woning:

De politie heeft zondagmorgen rond 05.15 uur in de Anjelierstraat een onderzoek ingesteld naar een inbraak aan de Anjelierstraat te Harlingen, nadat de 88-jarige inwoonster dit via een persoonalarmering aan de alarmcentrale had gemeld. Een familielid ging direct naar de woning van de vrouw en ko...

Harlingen maakt zich op voor 53ste editie Visserijdagen

Harlingen maakt zich op voor 53ste editie Visserijdagen:

HARLINGEN In het centrum en de haven van Harlingen gaat woensdag de 53ste editie van de Harlinger Visserijdagen van start. Het festijn  duurt tot en met 1 zaterdag september. Het festival aan de Waddenzee werd, dat in 2010 tot Beste Regioevenement van ...#Nijsnet

Wespenplaag op komst, steekmug blijft nog even plakken


wespenplaag op komst steekmug blijft even nog plakkenwespenplaag op komst steekmug blijft even nog plakken
22/08Wetenschap De Limburgse brandweerkorpsen worden sinds eind vorige week overstelpt met oproepen om wespennesten te gaan verdelgen. “Van ‘s morgens tot‘s avonds zijn onafgebroken twee ploegen op pad”,klinkt het bij Brandweer Hasselt. “En het gaat alleen maar drukker worden”, waarschuwt professor en bioloog Frans Jacobs van de UGent in Het Belang van Limburg.
“Door het slechte voorjaar en de kwakkelende maand juli begint de ontwikkeling van de wespennesten nu pas. De explosie die nu is begonnen zal midden september tot een piek komen", aldus de professor.



Steekmug

U bent gewaarschuwd: de komende twee weken is de vervelende steekmug overal. Rep u naar de apotheker als u de beten wilt behandelen, want de voorraden sprays, gels en druppels citronella raken stilaan op.
“Een koude, natte voorzomer, gevolgd door een zeer warme periode is voor de steekmug ideaal om zich voor te planten”,bevestigt Wouter Dekoninck, entomoloog aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN).
1ste editie Amsterdam Water Festival
AMSTERDAM - Tijdens de HISWA te water 2012 wordt op vrijdag 7 september de eerste editie van het Amsterdam Water Festival gehouden.
Stichting NDSM-werf presenteert in samenwerking met HISWA te water het Amsterdam Water Festival op en rond het nieuwe Waterplein op de NDSM in Amsterdam Noord.
Bezoekers kunnnen vanaf 18.00 uur flaneren over de NDSM-pier, eten en drinken en genieten van live muziek en DJ's op meerdere grote boten, de kade en het water.
Ook kan je met je bootje aanmeren en vanuit je eigen schuit van de muziek en de varende bar genieten.
Entree: 10,- voorverkoop (start binnenkort) / 12,50 aan de deur (toegankelijk voor publiek en bootjes)
Locatie: NDSM-werf, het nieuwe Waterplein (het water tussen NDSM Pier en de HISWA Expo haven in de nieuwe Amsterdam Marina), IJ-Kantine en de boten aan de NDSM-pier. Gelegen naast de GVB-pont naar Centraal Station en Houthavens.
Nieuwe diersoort ontdekt in de Oosterschelde

nieuwe diersoort ontdekt in de oosterschelde

Schat aangespoeld op Terschelling

De vogelwachter en zijn vondst»De vogelwachter en zijn vondst Museum 't Behouden Huys
Door redacteur Jikke Zijlstra
Op Terschelling is een wrak aangespoeld met een bijzondere schat erin: zo'n 300 kilo koperen staven, duizenden kralen, ruim veertig koperen pannen, pot- en flesscherven.
Vermoedelijk komt de vondst uit de achttiende eeuw, zegt conservator en directeur Frans Schot van museum 't Behouden Huys op Terschelling. Volgens conservator Schot spoelt er wel vaker een wrak aan, maar bijna nooit met nog een lading aan boord.
Een vrijwillige vogelwachter van Staatsbosbeheer vond de restanten van een houten sloep twee weken geleden in de vloedlijn, toen hij met zijn vrouw op de Boschplaat liep, een natuurreservaat op het eiland. Hij vond tussen het zand op de bodem van de sloep duizenden kralen. Sommigen zijn van glas, anderen vermoedelijk van been. Samen met zijn vrouw haalde hij de kralen uit het zand.

Takelen

De rest van de lading kon hij niet met de hand uit het wrak halen. Dat lukte enkele dagen later wel met behulp van collega's en een auto met een grote takel. De lading is overgebracht naar 't Behouden Huys; het wrak is verdwenen in de zee.
Omdat veel conservatoren op vakantie zijn, is er nog geen definitieve uitspraak gedaan over de herkomst van het wrak of de lading. Maar er zijn volgens Schot wel vermoedens. Hij heeft de kralen ter beoordeling voorgelegd aan kralendeskundigen. Die zeggen dat de kralen vermoedelijk in de achttiende eeuw in Venetië of Amsterdam zijn gemaakt en werden gebruikt als betaalmiddel door onder andere de West Indische Compagnie. Die haalde slaven uit Afrika en bracht deze vervolgens naar Suriname.

Koperstaven

Een andere aanwijzing van de herkomst van de schat zijn de loodjes aan de ruim 20 bundels met gele koperstaven. Om de bundels zaten koperdraden met daaraan een loodje ter grootte van een muntstuk van twee euro.
Op de loodjes staat een afbeelding van een tweekoppige adelaar. Die afbeelding komt onder andere voor op de wapens van de gemeente Groningen en Nijmegen, maar ook in Duitsland. Op de achterkant van de loodjes staat een palmboompje met de letters T P. Verder lagen er scherven van handgeblazen glas in het wrak, vermoedelijk afkomstig uit de zeventiende eeuw, zegt Schot.
Volgens scheepsarcheoloog André van Holk uit Lelystad spoelt er zelden een wrak aan met nog een lading aan boord. Ook het grote aantal kralen dat aan boord was en de loden zegels noemt Van Holk bijzonder. Koper wordt volgens hem wel vaker gevonden. "Maar aangezien ik de vondst of het schip nog niet zelf heb kunnen bekijken, kan ik geen definitief oordeel geven", zegt de scheepsarcheoloog.
Bundels koperen staven met een zegelloodje

Haai terug naar de Waddenzee

Haai terug naar de Waddenzee:

Harlingen – De gladde haai wordt steeds noordelijker waargenomen. Over een paar jaar zal het dier ook weer volop rondzwemmen in de Waddenzee. Dat zeggen onderzoekers van de Waddenvereniging en Sportvisserij Nederland. Ze troffen in de Oosterschelde grotere aantallen gladde haaien aan enkele jaren geleden en verwachten dat de haaien...

WK sportvissen valt in het water voor Wanda de Schouwer uit Oss

Laatst gewijzigd: donderdag 23 augustus 2012 - 17:55 | Auteur: Tonnie Vossen
OSS - Wanda de Schouwer uit Oss is niet langer meer deelneemster aan het WK vissen voor vrouwen in Friesland. De Schouwer is nog wel stagiair bij het Nederlandse team, maar haar deelnameplaats is woensdag ingenomen door Kaylee Goedhardt. Ze was al afgereisd naar Friesland.
Goedhardt was eerder door de landelijke hengelsportvereniging buiten het damesteam geplaatst. Ze vocht die beslissing dinsdag met succes aan bij de rechter en maakt daarom weer deel uit van het team. Omdat er niet meer dan zes deelneemsters in het WK-damesteam mogen, moest Wanda de Schouwer het veld ruimen.

De Osse is erg teleurgesteld door de gang van zaken maar blijft in Friesland om het team te steunen, zo laat ze weten..

Zeker 48 doden bij ruzie over land en water in In het zuidoosten van Kenia zijn vannacht zeker 48 mensen gedood bij een ruzie over landbouwgrond en water tussen twee naburige gemeenschappen.

Aanvallers van het Pokomo-volk aan de Tana River vielen, gewapend met machetes, pijl en boog, geweren en speren huizen binnen van de Orma-stam en slachtten inwoners af in de kustregio. De slachtoffers zijn vooral vrouwen en kinderen, meldt persbureau AFP. Ook werden zeker zestig veedieren gedood.

Botulisme in water Noorddonk Steenbergen

Auteur: door Wim van den Broek w.vdbroek@bndestem.nl | woensdag 22 augustus 2012 | 14:54 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 22 augustus 2012 | 16:43
STEENBERGEN - In een water achter de Noorddonk in de Steenbergse wijk Noordoost is botulisme geconstateerd. Mensen wordt geadviseed het water te vermijden en huisdieren niet in de plas te laten zwemmen.
Botulisme is een voedselvergiftiging, die wordt veroorzaakt als de watertemperatuur boven de 20 graden uit komt. De botulismebacterie scheidt een gifstof af, die schadelijk is voor mens en dier. De bacterie komt voor in ondiep, stiltaand water bij hoge temperaturen.

Brabantse Delta stelde de botulisme vast en geeft behalve een zwemverbod de wijkbewoners ook als advies mee geen dode eenden of andere watervogels, die in het water liggen aan te raken. Medewerkers van het waterschap verwijderen de kadavers op een veilige manier. Brabantse Delta heeft een algemeen nummer open staan 076-5641000.

De gemeente Steenbergen heeft waarsxchuwingsborden geplaatst bij het water. Brabantse Delta voorziet dat nu de temperaturen lager worden de botulismebacterie minder actief wordt en daarmee de kans op besmetting kleiner wordt. Meer informatie over botulisme staat op de website van Brabantse Delta.

Sterk besmette vissen uit water gehaald in Fukushima

Bewerkt door:
22/08/12 - 10u48 Bron: AD.nl
Japanners hebben hun buik vol van kernenergie.© epa.
 
In de buurt van de verwoeste Japanse kerncentrale Fukushima I zijn vissen gevangen met een nog niet eerder gemeten niveau van radioactieve besmetting. Een groenling had 258 keer zo veel cesium in zich als wat nog veilig is om op te eten, meldt de Japanse krant Mainichi Shimbun.

De vissen zijn uit zee gehaald in een gebied waar wegens de kernramp een vangstverbod geldt. De vissen kunnen in principe dus niet op de markt komen. De radioactiviteit toont wel aan dat de nucleaire vervuiling 1,5 jaar na de ramp nog altijd een groot probleem is.

Straling wordt gemeten in becquerel per kilo. De groenling had 25.800 becquerel. Het oude record bij Fukushima was 18.700 becquerel, 187 keer boven de grens, gemeten bij een zalm.

Man uit Elst steelt accu van defibrillator

Man uit Elst steelt accu van defibrillator:

HARLINGEN - Een 54-jarige Elstenaar is dinsdagochtend aangehouden in Harlingen. Hij bekende een defibrillator die in de plaatselijke Hema hing te hebben gestolen. Via de bewakingscamera van de winkel had de politie goede beelden van de man.

Is de hemel echt groen als er een tornado komt?

Onderzoekers hebben de golflengten van het licht gemeten tijdens zwaar noodweer.

Vóór een tornado is de lucht groen vanwege de lichtbreking in de zware wolk.
first light/imageselect
Vóór een tornado is de lucht groen vanwege de lichtbreking in de zware wolk.
 
Er wordt wel beweerd dat de lucht groen wordt bij extreme weersverschijnselen, zoals een tornado. Uit metingen van de golflengten van het licht blijkt dat dit inderdaad het geval is.
Bij alle weersverschijnselen die met groene luchten gepaard gaan, zijn de wolken dik. Dat is vermoedelijk ook de oorzaak van de groene tint. Wit zonlicht is een mengsel van alle kleuren. In de dampkring wordt het licht naar alle kanten verstrooid, maar de kleuren worden niet even goed verdeeld.
Blauw wordt het meest verstrooid, en daarom is de lucht normaal blauw. Als de zon laag staat, zoals bij zonsondergang, legt het licht een langere weg af en wordt het blauwe licht zozeer verstrooid dat het vervaagt. Geel en rood worden minder sterk verstrooid en dringen beter door.
Als het licht bij laagstaande zon door een flinke regenwolk geblokkeerd wordt, zoals bij een tornado, verdwijnen de blauwe, gele en rode kleuren en blijft groen over. Afhankelijk van de grootte van de druppels in de wolk, die het licht verstrooien, zie je een gele of blauwe tint.

Wetenschappers maken wolken tegen opwarming aarde

Door: Stig Geukens −22/08/12, 02:52 − bron: hln.be
© Thinkstock.
Een groep wetenschappers aan de Universiteit van Washington heeft het plan bedacht om de vorming van wolken te stimuleren met behulp van boten. Het initiatief moet de opwarming van de aarde tegengaan.
  • © University of Washington.
    Prototype van een schip dat in staat moet zijn wolken te ontwikkelen boven zeewater.
Er is al eens een soortgelijk voorstel gedaan, maar door de extreem warme en droge zomer in de Verenigde Staten hebben enkele wetenschappers het project nu verder uitgewerkt.

Zeezout
Het concept is redelijk eenvoudig. Vloten bestaand uit speciale schepen sproeien deeltjes zeezout in de lucht, waar ze wolken kunnen vormen. Die wolken zouden er dan voor zorgen dat zonlicht teruggekaatst wordt uit de atmosfeer, om zo de opwarming van de aarde te vertragen. Volgens de wetenschappers is het principe hetzelfde als dat van condensstrepen achter vliegtuigen.

Onderzoeker Rob Wood en zijn team hopen het systeem binnenkort buiten het testlab te kunnen gebruiken. Met ongeveer tien schepen willen ze in een strook oceaan van 100 kilometer lang wolken proberen te vormen. 'Als dit lukt, dan kunnen we hiermee tijd winnen om op langere termijn onze koolstofuitstoot sterk te verminderen', hoopt Wood.

Spinnenplaag teistert nieuwbouwwijken

22/08/12, 07:36 − bron: AD
© reuters.
Een grote spinnenplaag teistert nieuwbouwwijken in Den Haag en Rotterdam. Bestrijders van ongedierte zeggen dat het nog nooit zo druk is geweest als nu. Er bestaan zelfs al wachtlijsten van 2 weken.
'Ik doe dit werk al negen jaar, maar zo erg heb ik het nog nooit gezien,' zegt spinnenbestrijder Arjan Landzaat, die met zijn bedrijf Ar-La Services vanuit Maarssen actief is in het hele land. 'Vooral in Rotterdam en Den Haag is het erg en dan met name in de nieuwbouwwijken.'

Spinnendeskundige Peter van Helsdingen noemt de omstandigheden voor de achtpotigen momenteel gunstiger dan enkele maanden geleden. 'Er zijn meer insecten en die eten ze, dus kunnen ze beter groeien en zich handhaven.'

Vrijdag 24 augustus [h4]Stuyvesant Zero [/h4]

Vrijdag 24 augustus [h4]Stuyvesant Zero [/h4]:

Stuyvesant Zero is de opera waarin te zien is wat Weststellingerwerf en New York gemeen hebben: Pieter Stuyvesant. De verzamelplaats is het stadhuis Griffioenpark in Wolvega om 15.00 uur. Fiets mee, want de opera is op twee locaties te zien. Kaarten kosten 27,50 euro. Ritje met de paardentramMet de paardentram...

Circus in opspraak

Circus in opspraak:

HARLINGEN - De vereniging Wilde Dieren de Tent Uit heeft aangifte gedaan tegen de dompteur van circus Renaissance. Dit circus had haar tenten afgelopen week opgeslagen in Harlingen. De vereniging vindt onder meer dat de gezondheid van olifant Betty “stelselmatig en zonder redelijk doel geschaad wordt’’, door een haak in...
Klik hier voor de Kieswijzer Energie en de Kieswijzer Water

Trappen voor water

Op 2 september wordt door de Joannes Parochie een fietstocht georganiseerd met als motto “Trappen voor water”. Met deze sponsorfietstocht wordt geld ingezameld voor de Stichting Dorcas.
Wat is Dorcas?
Dorcas is een christelijke internationale hulporganisatie die in achttien landen in Oost-Europa en Afrika 180 projecten van lokale partnerorganisaties ondersteunt. Dorcas helpt, geïnspireerd door Mattheüs 25, de allerarmsten in de wereld, en werkt bij voorkeur met lokale partners, zoals plaatselijke kerken of organisaties.


Water voor Mozambique
 
Water uit de kraan is op het platteland van Mozambique een luxe. Ongeveer 57 procent van de plattelandsbevolking van dit land, 9 miljoen mensen, heeft geen toegang tot zuiver drinkwater. Uit nood drinken veel mensen water dat niet geschikt is voor consumptie. Dit heeft onder andere een hoge kindersterfte door diarree tot gevolg. Dorcas brengt verandering in deze situatie door waterputten te boren, pompen te installeren en latrines te bouwen. Sinds 1991 is Dorcas actief in Mozambique en heeft op dit moment zeven projecten.
Deelnemers kunnen op 2 september tussen 10.30 uur en 13.00 uur starten bij de Joaannes Parochie en meedoen aan een fietstocht van ongeveer 35 kilometer, de opbrengst is bestemd voor een waterput in Mozambique.

Filerijders A12 krijgen water

 » Klearchos Kapoutsis / flickr / by-nc-sa / cc
Automobilisten die vanavond vast zijn komen te staan op de A12, hebben water aangeboden gekregen. Het werd uitgedeeld door medewerkers van de geneeskundige dienst en Rijkswaterstaat.
Bij Reeuwijk was aan het begin van de avond een ongeluk gebeurd, waar drie auto's bij betrokken waren. Vier mensen raakten gewond, van wie een ernstig. In eerste instantie werden drie rijstroken afgesloten. Daardoor zijn automobilisten op de A12 vanuit Den Haag vast komen te staan.
Rond dezelfde tijd werd bij de politie gemeld dat verderop op de A12 werd geschoten, bij Waddinxveen. Een man zou met een pistool uit het autoraam hebben gevuurd. De politie sloot meteen de afritten af. Er werd ook een politiehelikopter ingezet, maar er werd niemand met een pistool gevonden.

"Wereldwijd gaat een derde van ons voedsel verloren"

Door: redactie
19/08/12 - 10u21 Bron: ips
© afp.
Van 26 tot 31 augustus is het Wereld Water Week in Stockholm. Per Bertilsson, directeur van het Stockholm International Water Institute, de organisator van deze jaarlijkse conferentie verklaart de keuze voor het thema van deze editie. "Water en voedsel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden".
Water in relatie tot voedselzekerheid is het belangrijkste thema van de Wereld Water Week 2012. Vanwaar deze keuze?

Per Bertilsson: "Een miljard mensen lijden honger, een miljard is ondervoed en nog een miljard is overvoed. Hoewel er meer dan genoeg groeit om alle zeven miljard van de wereldbevolking te voeden, gaat meer dan een derde van het voedsel verloren of wordt het verspild.

Tentoonstelling 'HOOG WATER !' op De Haere

vrijdag 17 augustus 2012 | 12:55 |
Het kunstwerk 'Binnenvaart' van Marieke de Jong laat
afhankelijk van de kijkrichting een boot, huis of een combinatie daarvan
zien. Het kunstwerk maakt deel uit van de tentoonstelling HOOG WATER!. (Foto PR)Het kunstwerk 'Binnenvaart' van Marieke de Jong laat afhankelijk van de kijkrichting een boot, huis of een combinatie daarvan zien. Het kunstwerk maakt deel uit van de tentoonstelling HOOG WATER!. (Foto PR)
OLST - Op landgoed De Haere bij Olst is vanaf vandaag tot en met zondag 26 augustus de tentoonstelling 'HOOG WATER!' te zien.
Daar staan werken van acht kunstenaars die zich hebben laten inspireren door de mogelijke consequenties van het project 'Ruimte voor de rivier'. De expositie stond eerder in het Worpplantsoen te Deventer. Nu staan ze in een omgeving die in het verleden ook door hoog water werd bedreigd. Namelijk tijdens de Koude Oorlog, toen de bunkers en het inlaatwerk op het landgoed deel uitmaakten van de IJssellinie. Voorbeelden van de werken zijn de Waterwagon van Atelier van Lieshout die ogenschijnlijk door witte mannen richting de havezate wordt gereden. Een ander werk staat mi dden in het weiland voor De Haere. Het is Binnenvaart van Marieke de Jong. Het werk laat afhankelijk van de kijkrichting een boot, huis of een combinatie daarvan zien De werken zijn dagelijks te zien. Bij de havezate is een kaart en een brochure met toelichting af te halen. Op zondagen van 11.30 tot 19.00 uur is brasserie 'En Progresse' in De Haere geopend.

De tentoonstelling is tot stand gekomen door samenwerking met het Kunstenlab Deventer en is mogelijk dankzij een bijdrage van de provincie Overijssel.

Blauwalg in opmars door opwarming Nederlandse wateren

HH_16944743
Binnenland
De kwaliteit van het Nederlandse zwemwater holt achteruit nu door het zomerse weer de kanalen, rivieren en meren opwarmen. Tien procent van de zwemlocaties in ons land is op dit moment ongeschikt.
Onderzoek van het Bureau voor Ruimte en Vrije Tijd toont aan dat van de 650 officiële zwemlocaties in Nederland, circa zestig een waarschuwing, een negatief zwemadvies of zelfs een zwemverbod hebben. Vooral de blauwalg is in veel gevallen de boosdoener.
In de provincies Groningen en Zuid-Holland zijn maar liefst twintig procent van de zwemlocaties ongeschikt, terwijl in Zeeland, Drenthe en Flevoland het probleem in veel mindere mat voorkomt. Het bureau stelt dat er door de ongeschikte locaties mogelijk een tekort is aan zwemwater, waardoor recreanten verder moeten reizen voor een ‘verkoelende duik’. Daarnaast denkt het bureau dat zwemmers door een tekort aan voldoende geschikt zwemwater spontaan in water duiken op ongecontroleerde locaties, bijvoorbeeld in de stad.
De giftige blauwalg groeit het beste in warm water. Eerder dit jaar, zoals in juli en mei, viel het aantal meldingen van blauwalg nog mee, doordat het niet erg warm was. Blauwalg kan bij mensen huid- en darmklachten veroorzaken. Voor dieren is een hoge concentratie levensgevaarlijk.

Doopsgezind Harlingen onthult grafsteen

Doopsgezind Harlingen onthult grafsteen:

HARLINGEN – In de doopsgezinde kerk in Harlingen is onlangs de gerestaureerde grafsteen onthuld van ds. Freerk Hoekstra. Hij was van 1792 tot 1836 voorganger van de doopsgezinde gemeente.

Shocking: This Is What Your Tap Water Looks Like

Shocking: This Is What Your Tap Water Looks Like

GLOBAL RESPONSIBILITY

National Geographic - Strange Days on Planet Earth -
Part 1 of 4 - Invaders
http://youtu.be/a_HWqlmvX1k
Around the globe, experts are racing to solve a series of mysteries: how could a one-degree rise in average temperature have profound effects around the globe? How could crumbling houses in New Orleans be linked to voracious creatures from southern China? Hosted by actor-writer-director Edward Norton, this award-winning series uses state-of-the-art graphics and globe-spanning investigations to understand how our environment is changing and why?
More and more plants and animals are turning up where they don’t belong. The global system of transportation is carrying them around the world. Alarmingly alien species have the potential to cause damage to the health and wellbeing of our communities and need to be kept in check. At the end of World War II, American soldiers in the Pacific used wooden crates to ship equipment back to the United States. Little did they know that they were also transporting an aggressive breed of termite. They might be small but in large numbers they are destructive, bringing down the timber homes that dominate New Orleans.
In Uganda it took only a few years for water hyacinth, not native to the area, to rapidly spread around Lake Victoria, choking the banks. Diseases such as malaria and dysentery have been on the rise, and the prevalence of the plant has made it harder for fishermen to make a living. Can a small insect, the weevil, bring the water hyacinth under control? In the forests of Hawaii, a plant introduced in the 1960s, has become a new source of erosion. The invasive plant with its destabilising root system has caused an increasing number of landslides. Not only devastating to species in the forests, soils being dumped in the oceans are also damaging sea-life.

20 Years Of Drilling: Russian Scientists Reach Lake Under Antarctica

20 Years Of Drilling: Russian Scientists Reach Lake Under Antarctica

Waterschap Brabantse Delta zet mosselen in om Bredase blauwalgen te verorberen

Laatst gewijzigd: vrijdag 17 augustus 2012 - 11:10 | Auteur: Robert te Veele
BREDA - Waterschap Brabantse Delta is vrijdag een proef begonnen met het inzetten van zoetwatermosselen tegen blauwalg in een vijver in de Bredase wijk Hoge Vucht.
In de vijver bij een kinderboerderij zijn acht kokers geplaatst. Maandag komen daarin de mosselen. De mosselen eten de blauwalg op en zuiveren tegelijk het water.

Effect
Het waterschap wil duidelijkheid krijgen over het effect van de schelpdiertjes op de waterkwaliteit en de blauwalgen. Volgend jaar moet de mosselmethode op grote schaal worden toegepast. De proef in Breda duurt enkele weken.

Overmatige algengroei komt vooral voor in stilstaand water in warme perioden. Het aanraken van water met blauwalg kan leiden tot jeuk, rode vlekken en maag- en darmklachten.

In Groningen heeft zich donderdagavond opnieuw een aardbeving voorgedaan. De beving vond rond 22.30 uur plaats en had een kracht van 3.9. Het epicentrum lag iets boven Baflo, op een diepte van tien kilometer, blijkt uit gegevens van het Duitse seismologische centrum Geofon.Het KNMI bevestigt donderdagavond verschillende meldingen te hebben ontvangen over de melding. Een seismoloog zou naar het instituut onderweg zijn om er meer over te weten te komen.

GroenLinks wil meer stroom uit Noordzee

IJMUIDEN (ANP) – GroenLinks is van plan energiebedrijven te verplichten om meer stroom te gaan winnen op de Noordzee. Dat zei lijsttrekker Jolande Sap vrijdag tijdens een werkbezoek aan een windmolenpark voor de kust van Egmond aan Zee.
 
Klik hier!
„Vraag in het buitenland naar Nederland en mensen zullen over windmolens, kaas en klompen beginnen. Eeuwenlang hebben wij de wind gebruikt als energiebron. Nu de goedkope olie op is en onze leefomgeving onder druk staat, is het de hoogste tijd om weer terug te grijpen op deze eeuwige bron van groene energie”, aldus de partijleider.
Nu wordt de aanbouw van windmolenparken alleen nog met subsidies gestimuleerd. Volgens GroenLinks werkt dit niet omdat veel ondernemers bang zijn dat de subsidies komen te vervallen. Op dit moment wordt op zee slechts 228 megawatt windenergie opgewekt.
 
Klik hier!
De partij wil daarom in de wet regelen dat de energiesector verplicht wordt komend kalenderjaar 500 megawatt aan nieuwe windmolens te bouwen, het jaar daarop 872 megawatt en van 2015 tot en met 2020 elk jaar nog eens 1400 megawatt per jaar. In totaal moet het project ruim 54.000 banen opleveren, en zullen meer dan 9 miljoen huishoudens van schone stroom worden voorzien.

Merel-v vaart naar de Middensluis.

Merel-v vaart naar de Middensluis.:

 IJMUIDEN - Merel-v vaart naar de Middensluis met latere bestemming Harlingen op 16-8-2012

Lichte aardbeving in Groningen

DE BILT (ANP) – In Noordoost-Groningen heeft zich woensdagavond een lichte aardbeving voorgedaan. Die had een kracht van 2,4 op de schaal van Richter. Het epicentrum van de beving lag bij Leermens, circa 6 kilometer ten westen van Delfzijl. Dat heeft het KNMI gemeld.
Klik hier!
Volgens de KNMI-woordvoerder is een dergelijke schok niet heel uitzonderlijk. De beving vond plaats om 21.17 uur. De beving is zo goed als zeker het gevolg van aardgaswinning.

Historische ’Barentsz’-overtocht van Enkhuizen naar Harlingen

Historische ’Barentsz’-overtocht van Enkhuizen naar Harlingen:

ENKHUIZEN - Vanuit de Marker haven van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen vertrekken donderdagmorgen drie Barentsz schepen richting Harlingen.

PONTON BEZWIJKT TIJDENS BADKUIPEN RACE

Publiek regatta te water in Dinant

Ponton bezwijkt tijdens Badkuipen Regatta»Ponton bezwijkt tijdens Badkuipen Regatta RTBF
In de Waalse stad Dinant zijn tientallen mensen in de Maas gevallen, toen een ponton bezweek onder het gewicht van 200 tot 300 mensen. Het waren toeschouwers van de internationale Badkuipen Regatta op de Maas.
Het ponton brak aan het eind van de middag in tweeën. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt, maar de hulpdiensten onderzoeken of er nog mensen in het water liggen.
De Badkuipen Regatta is een jaarlijkse wedstrijd voor zelfgemaakte vaartuigjes.

BEVAT BAVARIA BIER GIF?

Bavaria trekt ten strijde tegen gif in bier door Richard van de Crommert
AMSTERDAM - Bavaria wil dat boeren in de wijde omgeving van de brouwerij minder bestrijdingsmiddelen gaan gebruiken. De brouwerij wil vermijden dat er gif via het water in het bier komt. Het grondwater onder hun landerijen vormt de bron van het water waar Bavaria zijn bier van brouwt.
Foto: Ronald Bakker
Het is geen luxe dat Bavaria actie onderneemt. Niet alleen de boeren in het gebied, maar ook het Waterschap Aa en Maas en de provincie Noord-Brabant zijn dan ook betrokken bij de plannen.
Zij hebben regelmatig te hoge concentraties bestrijdingsmiddelen in het oppervlaktewater gevonden. Bij boeren zal worden aangedrongen om alternatieve bestrijdingsmiddelen te gaan gebruiken.