PATH OF 100 MONKEYS






Tanzaniaanse boeren en herders op de vuist om water

© ap. Masaimannen graven 20 meter diep in een drooggevallen rivierbedding om bij het water te komen voor hun koeien.
 
In Tanzania komt het steeds vaker tot botsingen tussen boeren en herders over water. Door de klimaatwijziging raken de watervoorraden in het noorden snel op.
De laatste tien jaar komen steeds meer Masai-herders uit de noordelijke regio's Moshi en Arusha naar het Panganibekken, in het noordoosten van het land. Met tienduizenden stuks vee gaan ze op zoek naar water en graasland.

De plaatselijke bevolking zegt dat er de laatste zes maanden voortdurend spanningen zijn tussen boeren en herders. Het laatste zware incident deed zich voor in augustus, in Makenya, een dorp van 600 mensen op 20 kilometer van de stad Pangani.

Vier doden
Volgens bewoners ontstond een gevecht tussen boeren en herders toen de Masai de waterinstallatie van het dorp probeerden over te nemen om hun vee te drinken te geven. De herders werden verdreven. Er is geen sprake van doden.

Gevechten in een ander dorp, Mbuguni, twee jaar geleden, kenden wel een dodelijke afloop. Vier boeren werden gedood toen ze vee van de Masai probeerden tegen te houden dat hun maïsvelden vertrappelde.
In de regio van het Panganibekken, 48.000 vierkante kilometer groot, wonen 3,4 miljoen mensen. Daarvan hangt 80 procent af van kleinschalige landbouw.