PATH OF 100 MONKEYS






Sensor kost 5 dollar Plant kan met chip zelf om water vragen
• 
De Amerikaanse Cornell University heeft een miniscule microchip ontwikkeld, gemaakt van silicone, die ervoor zorgt dat planten zelf aan kunnen geven wanneer ze een water tekort hebben. Hoe ze dat doen? Nou, je prikt hem gewoon in de plant.
Huidige vochtmeters zijn groot, moeten manueel bediend worden kosten soms duizenden dollars, zeggen onderzoekers van de universiteit. Met de nieuwe microchip, die zo'n 5 dollar moet gaan kosten, wordt dit hopelijk een stuk gemakkelijker. Je plant hem in de plant, bijvoorbeeld een wijnrank, en je krijgt automatisch een berichtje wanneer de plant dorst heeft. Onderzoekers zijn al 20 jaar lang bezig met het ontwikkelen van deze techniek.
Niet alleen in planten maar ook in andere sectoren, zoals de bouw, kunnen de chip gebruiken. Door hem in het beton te plaatsen kun je exact zien wanneer alle vocht uit een vloer of muur is getrokken. Voor eenjarige akkerbouwgewassen zal echter een chip van 5 dollar nog steeds aan de dure kant zijn. Zeker wanneer je er, bijvoorbeeld voor een perceel suikerbieten, zo'n 90.000 nodig hebt! En, wie gaat ze vervolgens allemaal weer uit de plant halen?