PATH OF 100 MONKEYS






Opnieuw dijken afgekeurd: water als onmatige slokop

Dijkwerkzaamheden in Andijk
HEERHUGOWAARD - Opnieuw zijn dijken in Noord-Holland afgekeurd. Het betreft 100 kilometer dijk die niet voldoet aan de veiligheidsnormen van het Rijk.
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier te Heerhugowaard wacht een extra investering van vele miljoenen. Eén kilometer dijkversterking kost bijna 1 miljoen euro. Het Rijk vergoedt de helft.
Het gaat om binnendijken. De extra 100 km komt uit de derde toetsing van het hoogwaterbeschermingsprogramma. Bij de eerste toetsing, in 2008, bleek 480 km dijk zwak te zijn. Later werd dat 215 km, gecorrigeerd tot 270 km. Nu is 43 km op sterkte.
Een van de nu afgekeurde dijken is de dijk langs de Medemblikkerweg in de Wieringermeer. Verdere details kon het hoogheemraadschap vrijdagmiddag niet geven. ,,Veel is nog onzeker, veel moet verder worden onderzocht’’, aldus woordvoerder Bregje van der Steen.
Miljoenen extra gaat het kosten om droge voeten te houden. De voorgenomen versterking van primaire waterkeringen kost een miljard. Eerder was uitgegaan van 432 miljoen euro. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier staat voor gigantische investeringen. Het water als onmatige slokop, daar lijkt het steeds meer op.