PATH OF 100 MONKEYS






NAM gaat boren in nieuw gasveld Veendam
 
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaat over een aantal weken een nieuw klein gasveld bij Veendam aanboren.
Bewoners zijn nog niet op de hoogte van de boringen. De NAM gaat een inloopavond organiseren om ze te informeren. In het veld bij Veendam zit 1 miljard kubieke meter aardgas. In het Groningenveld in Noord-Groningen zit ongeveer 2800 miljard kuub aardgas. In dat gebied zijn regelmatig kleine en grote aardschokken.
In Groningen is veel onrust over een rapport van minister Henk Kamp (Economische Zaken). Daarin staat dat aardbevingen als gevolg van aardgaswinning zwaarder kunnen worden dan eerder werd aangenomen.
De gemeente Veendam wilde vrijdag niet reageren. De boringen door de NAM komen bovenop die van Nedmag, die bij Veendam op een diepte van 1500 meter zout uit de grond wint.
Inwoners van het zoutwinningsgebied klagen al jaren over schade aan hun woningen die volgens hen wordt veroorzaakt door zoutwinning. Uit onderzoek bleek vorig jaar dat er geen verband is tussen de winning van zout en de scheuren in huizen en gebouwen in het gebied.
Friesland
Het KNMI gaat in samenwerking met Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) onderzoek doen naar alle activiteiten onder de bodem in Friesland. Dat maakte gedeputeerde Sietske Poepjes van Friesland vrijdag bekend. Het SODM deed eerder ook al onderzoek naar de bevingen in Groningen.
De gedeputeerde wil er verzekerd van zijn dat Friesland geen gevaar loopt. In Friesland wordt op kleinere schaal dan in Groningen gas en zout gewonnen. ''Naar aanleiding van de onrust in Groningen wil ik een dergelijke situatie in Friesland voor zijn'', benadrukt Poepjes.