PATH OF 100 MONKEYS






Het is altijd anders als je denkt Nr 003.



Op bovenstaande afbeelding staat de Paus met kruisstaf. De Latijnse benaming is Ferula. De kruisstaf was oorspronkelijk een herdersstaf. Bisschoppen namen dit attribuut over om als herder te waken over de gelovigen. Ook de Paus is een bisschop, van Rome. Sint Nicolaas was de bisschop van Mira. De herdersstaf is een lange stok met aan het uiteinde een haak. Daarmee werden schapen die in een rotsspleet waren gevallen, weer naar boven getrokken. Nederlandse herders gebruiken een stok met een schepje. Met dit gereedschap kan een kluit aarde naar het voorste schaap worden gegooid, om zo de kudde in beweging te brengen. Soms zit er ook een haak aan de schep, om lastige schapen bij de poot te grijpen. Er zijn meer attributen die bij het Pausschap horen.


Benedictus XVI en Bush

TOEVAL BESTAAT NIET

De Verenigde Staten hebben pas laat in de vorige eeuw Vaticaanstad erkend. Men beschouwde het als een theocratie. Staat en religie waren niet gescheiden, maar in handen van de Paus. Deze scheiding tussen kerk en staat was één van de fundamenten waarop de VS is opgebouwd en dat nog steeds in de constitutie is vastgelegd. Kerken betalen, mede om deze reden, geen belasting. De erkenning van Vaticaanstad heeft tot nu toe twee pauselijke bezoeken opgeleverd. Na Johannes Paulus II was zijn opvolger Benedictus XVI de tweede paus die de Verenigde Staten bezocht. Tot afschuw van velen werd hij ontvangen op het Witte Huis en werden er 21 kanonschoten gelost, een koninklijk saluut.

Herdersstaf van ramshoorn

De Verenigde Staten zijn geboren uit de vrijheidsstrijd van 13 staten, die onderdeel uitmaakten van het Engelse koloniale Rijk, tegen het “moederland” Groot-Brittannië. Uiteindelijk werd in 1776 de vrijheid gewonnen. De toen opgestelde “Declaration of Independence” is nog steeds maatgevend. Het aantal staten groeide, zo werd Alaska van de Russische tsaar gekocht en bereikten de kolonisten over land de Grote Oceaan. Maar met de toename van het aantal staten en de economische groei, namen ook de tegenstellingen toe. Dit leidde, met de kwestie van de slavernij als katalysator, tot een Burgeroorlog. Ruwweg stonden de Zuidelijke en de Noordelijke Staten tegenover elkaar.

Benedictus met oude en nieuw staf

In deze uiterst bloedige oorlog kwamen de Noordelijke Staten als overwinnaars bovendrijven. Aan het begin hadden de Zuidelijke Staten (the Confederacy) zich zelfstandig verklaard en voerden een eigen vlag. Gaandeweg de oorlog brokkelde de steun in Europa voor de Zuidelijke Staten af. Het enige land dat werkelijk tot erkenning overging was Vaticaanstad. De toenmalige paus Pius IX was een fervent voorstander van een theocratie en een autoritair kerkvorst. Opvallend aan het bezoek van de huidige paus was dat hij niet de staf van zichzelf of zijn voorganger droeg, maar de staf van Pius IX! (Pius IX raakte zijn functie als staatshoofd van Vaticaanstad kwijt) Een teken dat de erkenning nog steeds van kracht is? Paus Benedictus heeft ook “Ground Zero” bezocht en heeft voor de doden gebeden. Op deze plek zal een nieuw monumentaal gebouw verrijzen. “The Freedom Tower”. De lengte is 1776 voet. Juist, gelijk aan het oprichtingsjaar van de Verenigde Staten. (Waarschijnlijk zal niet de naam Freedom Tower worden gebruikt, maar One World Trade Center).


Foto-impressie van het 1 World Trade Center

Noot: Paus Pius IX werd in het jaar 2000 zalig verklaard. Dit was tegen het zere been van de Joodse gemeenschap. Immers, tijdens het bewind van Pius werden alle vrijheden van de Joden in Rome teruggedraaid en werden zij weer gedwongen in een getto te wonen.