PATH OF 100 MONKEYS






Tempelberg

WIST U DAT? Nr.11



Reactie op: Ritueel geweld rond Tempelberg laait weer op
(artikel in Leeuwarder Courant).
Uw interessante artikel over de Tempelberg verdient m.i. enige verdieping. De beschreven situatie gaat verder dan ritueel geweld. Als ergens in de nabije Oosten Islam enerzijds en Judaïsme en Christendom op elkaar botsen, is het wel op de Tempelberg. Om dit enigszins te begrijpen moeten we de historie van deze plek nader bezien. De Tempelberg is de meest geheiligde plek voor de Joden. Hier heeft de Tempel van Salomon gestaan, waarin zich de Ark des Verbonds bevond.




Ark des Verbonds (impressie)

Na de verwoesting van de Tempel door Nebukadnezzar werd het Joodse volk als slaaf naar Babylon vervoerd. Cyrus (Kores in de Bijbel) de Grote geeft de Joden, na zeventig jaar ballingschap, toestemming om naar Jeruzalem terug te keren. De Ark is helaas verdwenen, maar toch beginnen de remigranten aan het herstel van de Tempel en het herstel van de daarbij behorende erediensten. Herodes de Grote, Koning der Joden en vazal van de Romeinen, herstelde de Tempel in zijn oude glorie. Het is deze Tempel, die Jezus bezoekt en waar hij de geldwisselaars verjaagt. In 67 na Christus komt het Joodse volk in opstand tegen de Romeinen. Aanvankelijk succesvol, waren de Joden uiteindelijk niet tegen de Romeinse oorlogsmachine opgewassen. Jeruzalem wordt ingenomen en de Tempel wordt verwoest (70 n.Chr.). Er zouden geen Joodse erediensten meer op deze plek worden gehouden. In de 7e eeuw werd het Midden-Oosten door de Islam overspoeld. Jeruzalem is ook voor hen een religieus belangrijke plek (na Mekka en Medina). Hier is de profeet Mohammed naar de Hemel vervoerd. De "Dome of the Rock" is over deze steen heengebouwd. In het Judaïsme, via de Talmud, gelooft men dat op deze steen de aarde werd geschapen en dat Adam, Caïn, Abel en Noach op deze plek offers hebben gebracht. Abraham wilde op dezelfde steen zijn zoon Izaak doden, tot God ingreep. Vrijwel tegelijkertijd werd de Al-Aqsa moskee gebouwd (letterlijk vertaald: de verstverwijderde moskee van Mekka).
Beide monumenten behoren tot de oudste religieuze bouwwerken binnen de Islam.

De Joden maken echter ook aanspraak op het gebied. Zij voelen het als opdracht en religieuze plicht de Tempel te herbouwen. Dit is in hun religie voorwaarde voor de terugkomst van de Messias. Voor hen zijn de Islamitische heiligdommen slechts hinderlijke objecten, die uit de weg moeten worden geruimd. De Levieten (de Joodse priester-klasse) hebben de belangrijkste rituele objecten vor de eredienst in de herbouwde Tempel al gefabriceerd en tentoongesteld terwijl vrachtwagens met stenen proberen de Tempelberg te bereiken. Daarom zijn de Palestijnen zo wantrouwend als het gaat om archeologisch onderzoek in de buurt van de Tempelberg. Er zijn in het verleden al illegale tunnels ontdekt. Mocht hier iets gebeuren. Een terroristische aanslag of een verdwaalde raket; en de vlam schiet in de pan. Jeruzalem is volgens analisten daarom de meest waarschijnlijke locatie, voor het losbarsten van een
 Derde Wereldoorlog.