PATH OF 100 MONKEYS






National Security Agency

WIST U DAT?  Nr.12   De NSA



 
Even buiten Fort Mead, Maryland, staat een groot, maar verder onopvallend kantoorgebouw. Onopvallend, op één onderdeel na.Het hoofdgebouw is van binnen geheel met koper bedekt.Dit dient geen decoratief doel. Het koper moet verhinderen, dat electronische afluisterapparatuur binnen kan dringen. Hier huist de National Security Agency, de meest onbekende van alle inlichtingendiensten in de VS, maar met een budget, dat groter is dan dat van de CIA, zo'n tien miljard dollar. De NSA onderschept met installaties over de hele wereld vrijwel alle electronische communicatie, die over de aardbol stroomt. Ze zoeken hierin naar communicatie van schurkenstaten, terroristen en drugs-kartels. Deze boodschappen zijn veelal gecodeerd en het NSA heeft de allerbeste cryptologen in dienst.


Daarnaast heeft de organisatie tot taak om een electronisch Pearl Harbor te voorkomen. Een onverwachte, vernietigende aanval op de communicatie apparatuur van de VS en haar bondgenoten. Het lamleggen van computersystemen door virussen, zou het Amerikaanse leger, maar ook de dagelijkse wereld, lamleggen. De grootste concentratie supercomputers ter wereld vinden we dan ook in de kelders van de NSA. Daarnaast ontwikkelt de NSA chips, die de kwetsbare apparatuur zouden moeten beschermen. Ook zal de electronische detectie van vliegtuigen, onderzeeboten en tanks door de vijand moeten worden verhinderd.
Het begin van de NSA ligt bij de Japanse aanval op Pearl Harbor. Toen de Japanners alweer op de terugweg waren, bereikten de Amerikaanse legerleiding onderschepte boodschappen, van de Japanse vloot. Bij een betere informatiestroom zou een verrassingsaanval zijn voorkomen.

In de Tweede Wereldoorlog was de communicatie tussen de strijdkrachten mogelijk door middel van radiotelegrafie. Dit waren open kanalen en deze konden door de vijand afgeluisterd worden. Daarom werden de boodschappen gecodeerd. Elk van de strijdende partijen veronderstelde een onbreekbare code te bezitten. Daarnaast hadden alle partijen cryptologen in dienst, die deze codes ontwikkelden of probeerden te breken.

Enigma-machine

De Duitsers gebruikte de Enigma-code. Dit was een ingewikkelde type-machine. Door het schijnbare oneindige aantal mogelijkheden leek de code niet te breken. Tot het geluk een rol ging spelen. De Engelsen maakten een U-boot buit, met een Enigma-machine in ongeschonden staat. Een gezamenlijke inspanning van Polen, Engelsen (Allan Turing) en de Amerikanen was succesvol. De Enigmacode werd gebroken. In de Verenigde Staten werden de eerste supercomputers gebouwd (Bombs), die het benodigde rekenwerk leverden. Omdat de Duitse Kriegsmarine van haar U-boot commandanten eisten, dat men regelmatig de positie doorgaf (gecodeerd via Enigma), werden ze tot "sitting ducks" voor de Geallieerden. Bijna 800 onderzeeboten werden tot zinken gebracht.


Bombe

Ook de Japanners gebruikten een code. Ook deze werd gekraakt. Niet door proto-computers, maar door zuiver handwerk. Ook dit gaf de Amerikanen verrassende voordelen. De slag bij Midway, waarin de Japanse vloot definitief werd verslagen, was zo'n succes omdat de plannen van de Japanners bekend waren. Een groot succes was ook de aanslag op de Japanse admiraal Yamamoto, de held van Pearl Harbor. Gedecodeerde berichten van zijn staf bevatten het exacte reisplan van de admiraal langs de frontlinie. Zijn vliegtuig werd boven zee neergeschoten. Dit was een geweldige klap voor Japan, dat hiermee een geniaal strateeg verloor. Het kraken van de Japanse code leverde de Geallieerden ook informatie op over de Atlantikwall, de reeks bunkers en forten langs de kust van het bezette Europa. De Japanse ambassadeur in Berlijn kreeg een uitgebreide rondleiding en werd geïnformeerd op bijeenkomsten van de Generale Staf. Het uitgebreide verslag werd onderschept en vertaald en heeft bij de definitieve keuze voor plaatsen, waar de troepen aan land werden gezet, zeker een rol gespeeld.

Ook al waren het bondgenoten, toch werden de Russen ook afgeluisterd. Deze bleken gebruik te makken van een dubbele code. De eerste laag van de boodschap moest eerst worden ontcijferd, voordat men aan de boodschap toekwam. Toch werd duidelijk, dat de Russen spionnen hadden in het leger, de industrie en in Washington. De belangrijkste hiervan, bevond zich in de entourage van Eleanor Roosevelt. Veel verder kwam men echter niet. Pas toen de Koude Oorlog losbarstte en de NSA was geïnstalleerd, lukte het om personen aan te wijzen. Het echtpaar Rosenberg werd op basis van deze informatie ter dood veroordeeld en geëxecuteerd. Ondanks het succes heeft men nooit alle Russische spionnen weten te achterhalen.


Als er al een moment is geweest, waarop we op de rand van een atoomoorlog hebben gestaan, dan is dat tijdens de Cuba-crisis geweest. Voordat luchtfoto's dit bevestigden, was de NSA tot de conclusie gekomen dat de Russen raketten op Cuba plaatsten, die met kernkoppen konden worden uitgerust. Uiteindelijk schrokken beide partijen van de consequenties en Rusland verwijderde raketten en de installaties. Het werk van de NSA gebeurt niet alleen achter een bureau. Tijdens de Koude Oorlog vlogen vliegtuigen van de NSA uitdagend langs de Russische grenzen. In één geval hebben de Russen een vliegtuig boven Armenië neergeschoten. Zeventien cryptologen kwamen om. Maar meestal blijft de NSA op de achtergrond en laten ze de computers het vuile werk doen. Maar we kunnen er zeker van zijn dat dit bericht op haar weg naar U, door meerdere computers, waaronder die van de NSA, is opgevangen, gewogen, op trefwoorden geanalyseerd en gecatalogiseerd.