PATH OF 100 MONKEYS






Horizon: Death Of The Oceans? (BBC)

Horizon travels from the cold waters of the North Atlantic to the tropical waters of the Great Barrier Reef to meet the scientists who are transforming our understanding of this unique habitat. Attenborough explores some of the ways in which we are affecting marine life - from over-fishing to the acidification of sea water.
http://youtu.be/ggxi0rsD5aU

Lady GaGa's Hairstylist Quits And Says She's A Devil Worshiper ! [Video]



Lady GaGa's Hairstylist Quits And Says She's A Devil Worshiper ! [Video]

Al Gores Inconvenient SCAM, Lies Versus Lord Monckton Truth And Logic [Video]

Al Gore's Inconvenient SCAM, Lies Versus Lord Monckton Truth And Logic [Video]

DRENTE: JOY-RIJDENDE JONGENS TE WATER

http://news.google.nl/news/story?ncl=http://nos.nl/artikel/477637-jongens-te-water-tijdens-joyriden.html&hl=nl&geo=nl

The Overview Effect [Video]

The Overview Effect [Video]

Radioactive waste leaking from closed US N-facility

Radioactive waste leaking from closed US N-facility: Radioactive waste is seeping out of underground storage tanks at nuclear facility in Washington state in the north-western...

Creatures of the Deep Ocean HD | National Geographic Documentary

http://youtu.be/VQZ3niWcyCE

BOREN NAAR HEET WATER

<http://news.google.nl/news/story?ncl=http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/kennemerland/article20849543.ece/Heemskerkse-kwekerij-Floricultura-boort-naar-heet-water&hl=nl&geo=nl>

EVERYTHING WILL BE REVEALED

ACTUEEL: DOPING DOSSIER/ DOSSIER DOPING



Australië is in rep en roer. Leden van de olympische zwemploeg hebben op een teambuildingsavond voor de Spelen het door de bond verboden kalmeringsmiddel Stilnox gebruikt. Het gaat om het estafetteteam van de 4x100 meter vrije slag bij de mannen.

Hushovd: "Reed op havermout en water"

Thor Hushovd»Thor Hushovd NOS
Thor Hushovd verklaart dat hij in het epo-tijdperk op "havermout en water" rondreed. Zonder dopingzondaars had hij een andere erelijst gehad.
"Ik had een andere lijst van resultaten gehad. Dat weet ik zeker. En mijn zak met geld zou wat beter gevuld zijn geweest", vervolgt de Noorse wereldkampioen van 2010.
Hij voelt zich bovendien bedrogen door "vriend" Lance Armstrong.

Medicatie

"Ik was naïef. Je wist dat hij aan een ziekte had geleden en bijna dood was", wijst Hushovd op de teelbalkanker waarvan Armstrong in 1997 genas. "En ik geloofde niet dat het kon (dopinggebruik, red.), dat iemand dat kon doen na zo'n bijna-dood-ervaring."
Over de staat van het peloton, stelt de BMC-coureur dat hij nu pas begrijpt waarom hij soms niet kon volgen. "De anderen reden op een totaal andere medicatie. Ik at havermout en dronk water uit mijn bidon."
Hushovd, die in 2012 een slecht jaar had zonder zeges, denkt dat het ergste nu wel achter de rug is qua bekentenissen. "Dit was Lance Armstrong. Hij was de grootste aller tijden. Maar er werd veel in de doofpot gehouden. Dus er zullen nog wel meer dingen aankomen, helaas."

Contact met Armstrong

Desondanks sluit Hushovd niet uit dat hij ooit nog eens contact zal hebben met Armstrong. "Als een vriend uit mijn kindertijd iets verkeerds heeft gedaan en daarvoor in de gevangenis belandt, zou ik hem wel gaan opzoeken. Zo zit ik in elkaar. Als Lance mij op een dag belt, kan ik niet garanderen dat ik de telefoon niet opneem."

Earth 100 Million Years From Now

http://youtu.be/mkJQsWnKd1o

QUEST: VRAAG VAN DE WEEK

<http://www.quest.nl/vraag-en-antwoord/waarom-hangt-het-ijs-boven-het-water-in-de-sloot>

HYGIENE AMERIKAANS HOTEL LAAT TE WENSEN OVER.

<http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2690/Opmerkelijk/article/detail/3397372/2013/02/21/Gasten-hotel-drinken-wekenlang-van-water-waarin-lijk-ligt-te-ontbinden.dhtml>
NAM gaat boren in nieuw gasveld Veendam
 
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaat over een aantal weken een nieuw klein gasveld bij Veendam aanboren.
Bewoners zijn nog niet op de hoogte van de boringen. De NAM gaat een inloopavond organiseren om ze te informeren. In het veld bij Veendam zit 1 miljard kubieke meter aardgas. In het Groningenveld in Noord-Groningen zit ongeveer 2800 miljard kuub aardgas. In dat gebied zijn regelmatig kleine en grote aardschokken.
In Groningen is veel onrust over een rapport van minister Henk Kamp (Economische Zaken). Daarin staat dat aardbevingen als gevolg van aardgaswinning zwaarder kunnen worden dan eerder werd aangenomen.
De gemeente Veendam wilde vrijdag niet reageren. De boringen door de NAM komen bovenop die van Nedmag, die bij Veendam op een diepte van 1500 meter zout uit de grond wint.
Inwoners van het zoutwinningsgebied klagen al jaren over schade aan hun woningen die volgens hen wordt veroorzaakt door zoutwinning. Uit onderzoek bleek vorig jaar dat er geen verband is tussen de winning van zout en de scheuren in huizen en gebouwen in het gebied.
Friesland
Het KNMI gaat in samenwerking met Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) onderzoek doen naar alle activiteiten onder de bodem in Friesland. Dat maakte gedeputeerde Sietske Poepjes van Friesland vrijdag bekend. Het SODM deed eerder ook al onderzoek naar de bevingen in Groningen.
De gedeputeerde wil er verzekerd van zijn dat Friesland geen gevaar loopt. In Friesland wordt op kleinere schaal dan in Groningen gas en zout gewonnen. ''Naar aanleiding van de onrust in Groningen wil ik een dergelijke situatie in Friesland voor zijn'', benadrukt Poepjes.
Minder gas winnen nu geen optie voor Kamp
 
‘Als de gaswinning in Groningen nu wordt verminderd, zullen de gevolgen daarvan in Nederland voelbaar zijn en niet in andere landen die Nederlands gas kopen.’ Volgens minister Henk Kamp (Economische Zaken) is het nu geen optie om de gaswinning in Groningen terug te schroeven zoals SP, CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en Partij voor de Dieren willen.
Kamp heeft meer informatie nodig voor hij zo'n besluit kan nemen. Hij hield de Tweede Kamer donderdag voor dat vooral de zeven miljoen Nederlanders die het aardgas gebruiken om hun huis warm te houden en op te koken, het zullen voelen als de gaskraan wat wordt dichtgedraaid. De buitenlandse contracten kunnen namelijk niet zomaar worden opengebroken. ‘Als ik de productie wil verminderen, komt de klap helemaal in Nederland terecht,’ aldus de bewindsman. De Kamer is bezorgd over de aardschokken die de gaswinning veroorzaakt. Groningen werd afgelopen week getroffen door vijf bevingen. Ook Kamp ziet de ongerustheid in het gebied, maar het verminderen van de gaswinning vindt hij geen oplossing. Het verkleint de kans op aardbevingen, maar de sterkte ervan niet. ‘Nu onderzoek afwachten betekent niet dat je niets geeft om de veiligheid van Groningers.’ De bewindsman laat zich niet opjagen en herhaalde dat hij echt op z'n vroegst 1 december de eerste resultaten heeft over de gevolgen van mogelijke alternatieve manieren om het aardgas naar boven te halen. Wel informeert hij de Kamer eerder over andere onderzoeken, bijvoorbeeld die naar mogelijke gevolgen voor de dijken en leidingen. Het maakt volgens Kamp overigens niet uit of de eerste resultaten van het onderzoek naar alternatieve gaswinningmogelijkheden er op 1 oktober of op 1 december liggen. ‘Voor de winter 2012-2013 is alles geregeld, daar is helemaal geen mogelijkheid om de gaskraan wat dicht te draaien. En men is al aan het inkopen voor de winter van 2013-2014. Vanaf het voorjaar van 2014 kunnen we reductie overwegen.’

MonsterQuest - Gigantic Killer Fish. Are monster fish lurking in freshwater lakes and rivers? From the Arctic Circle to the Amazon, follow an expedition to find the biggest and nastiest giant fresh water fish, from catfish large enough to swallow children whole to trout as large as a boat

http://youtu.be/1Xnxp6Ak40Y

A lyrical, exhilarating and sometimes unsettling look at childbirth around the globe. Every year 130 million babies are born.

WELCOME TO THE WORLD
http://youtu.be/KigXe6RIczw

21 evacués bij brand op Friese boerderij

21 evacués bij brand op Friese boerderij - Binnenland - Reformatorisch Dagblad

Meteor exploded with force of 30 Hiroshima bombs

Meteor exploded with force of 30 Hiroshima bombs: The meteor that streaked across the Russian skies on Friday, injuring around 1,200 people, exploded with a force...

Lightning Strikes St Peter's Dome At Vatican On Pope's Resignation News

Lightning Strikes St Peter's Dome At Vatican On Pope's Resignation News

Humans Are Amazing: Best Of 2013

Humans Are Amazing Best Of 2013 HD [Video]

BURKINA FASO: GURUNSI EARTH HOUSES

<http://www.nerds.nu/gurunsi-earth-houses-van-burkina-faso/>
Gurunsi Earth Houses

Circa 30 paarden te water bij Straô Renesse

strao
Dominee Piter Goodijk gaat de paarden voor in de gang naar het water. foto Esme Soesman
RENESSE - Bij de straô Renesse zijn zaterdagochtend rond de 30 paarden te water gegaan voor de traditionele voetwassing. Dominee Piter Goodijk, wethouder Ad Verseput en Dick Kooman gingen de dieren en ruiters in zee voor.
De straô vond twee weken later plaats dan gebruikelijk vanwege Aemstie Alive. Hoewel een breuk met de traditie, betekende die vertraging wel dat deelnemers en publiek konden genieten van aangename temperaturen. Vorig jaar werd de straô in Renesse - althans het strandgedeelte - geschrapt vanwege slecht (ijzig) weer.
Behalve de voetwassing is de straô een uitgebreid dorpsfeest voor Renesse met kinderfestiviteiten en ringsteekwedstrijden. Bij de editie van zaterdag werd rond 12 uur 's middags de strandjeep opgeroepen vanwege de val van een ruiter. Voor zover nu bekend is geen sprake van ernstig letsel.

binnenvaartlog

EERSTE EUROPEES BURGERINITIATIEF GAAT OVER WATER

<http://www.presseurop.eu/nl/content/news-brief/3404551-eerste-burgerinitiatief-gaat-over-water>

TUNNELS GAZA ONDER WATER

<http://www.telegraaf.nl/buitenland/21293418/__Tunnels_Gazastrook_onder_water__.html>

NASA luidt noodklok over water Midden-Oosten

AMSTERDAM - In het Midden-Oosten is een enorme hoeveelheid zoet water verdwenen door slecht beheer en een toenemende vraag naar grondwater.

Foto: AFP
Ook de droogte die in 2007 het Midden-Oosten in zijn greep had heeft een aanslag gepleegd op de zoetwatervoorraad. Dat blijkt uit een studie van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.
In de studie, die vrijdag verschijnt in het wetenschappelijke tijdschrift Water Resources Research, wordt gekeken naar gegevens uit de periode 2003 tot 2010.

Satellieten


De gegevens zijn verzameld door twee satellieten van NASA. Onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen dat de zoetwaterreserves in delen van Turkije, Syrië, Irak en Iran die langs de Tigris en de Eufraat liggen zijn afgenomen met 144 kubieke kilometer.
Zestig procent van het water verdween door het leegpompen van ondergrondse waterbekkens. Twintig procent van de afname is het gevolg van het verdwijnen van oppervlaktewater en nog eens twintig procent verdween door de droogtegolf.

Snelheid


"De snelheid waarmee het water verdwijnt is een van de hoogste ter wereld", aldus de schrijvers van het rapport.
De studie is opnieuw een bewijs dat de watercrisis in het Midden-Oosten steeds erger wordt. De komende decennia kan dit leiden tot ernstige watertekorten.
De Wereldbank heeft eerder in een rapport al geconcludeerd dat het grootste probleem voor Noord-Afrika en het Midden-Oosten een tekort aan water is.

PARAMARIBO: WATER EN ENERGIE NIET GEPRIVATISEERD

<http://www.waterkant.net/suriname/2013/02/14/water-en-energie-worden-niet-meer-geprivatiseerd/>

DRENTS WATER VOOR DE RUITEN AA KOMT ERAAN

http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article9818001.ece/Het-Drentse-water-voor-de-Ruiten-Aa-komt-er-aan>

WATER EN NEDERLANDERS

http://news.google.nl/news/story?ncl=http://www.nu.nl/boek/3203688/boek-water-en-nederlanders-wint-gouden-tulp.html&hl=nl&geo=nl

Honderden gewonden door inslag meteoriet in Oeral


-

Meer dan vierhonderd mensen zijn vrijdag in de Oeral in Rusland gewond geraakt toen een meteoriet door de dampkring scheerde. Dit ging gepaard met luide knallen, waardoor ruiten sprongen. De reeks explosies heeft in zes Russische steden in de regio Tsjeljabinsk voor flink wat paniek gezorgd.
Fragmenten van de meteoriet kwamen terecht in een dunbevolkt gebied in de regio Tsjeljabinsk, meldt het ministerie voor noodsituaties. Volgens woordvoerder Vadim Kolesnikov hebben meer dan vierhonderd mensen om medische hulp gevraagd. Van drie van hen was de toestand ernstig. De meesten waren gewond geraakt door rondvliegend glas nadat ruiten door de knallen waren gesprongen.

Verder was volgens Kolesnikov het dak van een fabriek ingestort.

Het is nog onduidelijk wat zich rond 09.20 uur (04.20 uur Nederlandse tijd) precies heeft afgespeeld. Een woordvoerster van het ministerie voor noodsituaties zei tegen AP dat het ging om een meteorietenregen, een andere woordvoerster zei tegen Interfax dat het een enkele meteoriet betrof.

De Russische televisie toonde amateurvideobeelden van een voorwerp dat door de heldere hemel scheerde, met een condensspoor en een felle flits.

Raketten
Volgens nog onbevestigde berichten zou het Russische leger raketten hebben afgeschoten op een grotere meteoriet op twintig kilometer hoogte. De meteoriet zou aan flarden zijn geschoten door raketten van de luchtverdediging die gestationeerd is in Oerzjoem

World's largest captive crocodile Lolong dies

World's largest captive crocodile Lolong dies: A remote southern Philippine town has gone into mourning over the death of the world's largest saltwater crocodile...
Duurzaam industrieel watergebruik zet door: bedrijven steeds efficiënter met water
         
Ondanks de groei van de bevolking en de economie stijgt het gebruik van leidingwater niet meer. Door efficiencymaatregelen daalde het gebruik van leidingwater per persoon sinds 1990 met gemiddeld 0,7 procent per jaar. Het bedrijfsleven verbeterde de efficiëntie van het leidingwatergebruik in dezelfde periode met gemiddeld ruim 3 procent per jaar. Ook grondwater wordt steeds efficiënter gebruikt. In 2010 werd in ons land 2,35 liter grondwater gebruikt per verdiende euro. In 2004 was dit nog 2,69 liter. Dat is een daling van 13 procent in zes jaar. Sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw is het industriële grondwatergebruik zelfs met ruim 60% afgenomen.
Macroplastics: zwerfafval in water groeiend probleem
 
Een heel groot deel van drijvend zwerfafval bestaat uit grotere stukken kunststof als flesjes, zakjes of piepschuim. Wanneer rivierwater zakt, blijft een deel daarvan hangen in struiken en bomen die langs de oevers staan. Het tafereel van takken vol in de wind wapperend plastic roept zowel ergernis als plaatsvervangende schaamte op. Dit kan toch niet de bedoeling zijn? Hoeveel van dat plastic zweeft in het water en zien we niet? Wat is de schade aan natuur, milieu en economie?

Macroplastics zijn geen probleemstof
Merkwaardig genoeg bestaat er geen enkel overheidsbeleid voor zogeheten macroplastics in het oppervlaktewater. Provincies noch waterschappen tellen ze. Niemand kan bijvoorbeeld vertellen hoeveel plastic er via de rivieren in de Noordzee terecht komt. De uitvoerders van de Kaderrichtlijn Water doen niets, eenvoudigweg omdat macroplastics hierin niet als probleemstof is opgenomen. De beheerders voeren slechts de wet uit.

Geen normen voor plastic zwerfvuil in oppervlaktewater
Het wordt hoog tijd dat de regering anders besluit en de regelgeving wordt aangepast. In de beheersplannen moet worden opgenomen dat drijvend, zwevend of zinkend zwerfvuil wordt gemonitoord. En wordt het niet tijd dat er normen komen voor de toegestane hoeveelheid plastic zwerfvuil in oppervlaktewater?

Meer drakenboten op water

Foto Square Design
Foto Square Design
NIJKERK - Het aantal boten dat zaterdag 22 juni kan deelnemen aan de drakenbotenrace in de havenkom van Nijkerk is verruimd van 24 naar 33. Dit omdat het eerste aantal al is bereikt, kort na de start van de inschrijvingen.
De wedstrijd wordt in het kader van Nijkerk 600 gehouden door de Lions Hoevelaken en Nijkerk en de Rotary Nijkerk. Op de website www.drankenbootnijkerk.nl is te zien welke teams het 22 juni tegen elkaar opnemen. Per ronde varen drie teams tegen elkaar

VOC HANDELSSCHEPEN.pps
5129K View


Vredestein bouwt eerste banden van paardenbloemen



Bij Apollo-Vredestein zijn de eerste banden geproduceerd met natuurrubber afkomstig van Russische paardenbloemen en het woestijnplantje Guayule. De eerste indruk is volgens de bandenfabrikant uit Enschede zeer veelbelovend, maar de banden met de alternatieve natuurrubbers worden voorlopig nog niet in productie genomen. Het gaat om testbanden waar in de komende maanden tests mee worden uitgevoerd.
 
Kamp: bundel krachten voor duurzame energie
 
Het is volgens minister Henk Kamp (Economische Zaken) hoog tijd dat de landen in Europa de krachten bundelen om meer schone en betaalbare energie te krijgen. Een gezamenlijke aanpak moet ervoor zorgen dat de productie van bijvoorbeeld zonne- of windenergie zich verplaatst naar landen waar dit het efficiëntst kan.
Die boodschap gaf Kamp vrijdag af bij het energieseminar in Berlijn waar ook bondskanselier Angela Merkel en Eurocommissaris Günther Oettinger (Energie) spraken.

Intensiever

 Als voorbeeld stelde Kamp dat zonne-energie in Zuid-Europa twee keer zo efficiënt kan worden opgewekt als in Duitsland en Nederland, omdat de zon daar meer en intensiever schijnt. En vanwege de harde wind zijn windmolens op land in Ierland een derde tot de helft goedkoper dan in Nederland en Duitsland.

De bewindsman wees er op dat nu subsidie wordt gebruikt om de verschillen weg te poetsen. 'Volgens de Europese Commissie kan jaarlijks tien miljard euro aan subsidies worden bespaard als er een gezamenlijke Europese markt voor duurzame energie zou zijn. De productie van duurzame energie verplaatst zich dan vanzelf naar de landen waar dat het meest efficiënt is.'

Nu investeren bedrijven volgens hem daar waar ze de meeste subsidie kunnen krijgen, en niet daar waar de zon het felst schijnt of de wind het hardst waait. Kamp: 'We moeten dus niet met overheidsinstrumenten met elkaar concurreren, maar bedrijven laten concurreren op een echte markt. Dan versterken we elkaar.'

De minister stelde ook: 'Het is logisch dat elk land zich wil verzekeren van voldoende en schone energie. Maar we moeten in Europa wel samen zoeken naar de beste manier om daar voor te zorgen. Doen we het allemaal op ons eigen houtje, dan knippen we de interne markt op in stukjes en is de consument uiteindelijk duurder uit.' 
Bodemdaling door gaswinning Waddenzee beperkt
 
De bodemdaling door gaswinning in de Waddenzee blijft binnen de grenzen. De Commissie voor de milieueffectrapportage onderschrijft de bevindingen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).
Maar er kan nog niets worden gezegd over de effecten op de natuur, stelt de commissie in een verklaring donderdag. De NAM wint sinds 2007 gas in het Waddenzeegebied. Daarmee moet volgens afspraak direct gestopt worden als de bodemdaling te groot is of als de natuur wordt aangetast.
De systemen om de bodemdaling en natuurgevolgen te controleren worden dit jaar geëvalueerd. Volgens de de commissie kan dit monitoringsmechanisme verbeterd worden omdat ,,niet altijd duidelijk is of de verzamelde informatie binnen de monitoring nodig is en/of het bruikbare informatie betreft''. De meetprogramma's moeten beter op elkaar aansluiten en elkaar versterken.
In Groningen is ongerustheid ontstaan over de gaswinning op land na de publicatie van een rapport waaruit bleek dat de bevingen als gevolg van de gaswinning in de toekomst zwaarder zullen zijn dan verwacht.
Meisje bedenkt waterzuivering op zonne-energie
 
Nadat ze kinderen in India zag drinken uit een plas stilstaand water, werd de 14 jaar oude Deepika Kurup uit Nashua, New Hampshire geïnspireerd om te helpen om “een oplossing te vinden voor het watertekort in ontwikkelingslanden.”
Na veel onderzoek ontwikkelde ze een waterzuiveringssysteem op zonne-energie in haar achtertuin die haar uiteindelijk een beloning van 25.000 dollar opleverde van The Discovery Education 3M Young Scientist Challenge. Ze nam deel toen ze pas in de brugklas zat en won de eerste prijs in de wedstrijd. Maar hoe werkt deze geniale uitvinding nu eigenlijk?
Na drie maanden tijdens haar vakantie besteed te hebben aan PhD papers, het overleggen met haar 3M mentor en het testen van haar uitvindingen met vervuild water van de Nashua afvalwaterzuiveringsinstallatie, kwam Deepika Kurup met een systeem dat water met schadelijke bacteriën gemakkelijk en goedkoop kan zuiveren. Haar proces bestaat uit het blootstellen van titaniumoxide en zinkoxide aan zonlicht, wat een chemische reactie in gang zet, wat leidt tot hydroxyl radicalen en superoxides. Deze verbindingen kunnen organische stoffen in water en koolstofdioxide omzetten.
Na het tellen van de hoeveelheden van coliform bacteriën voor en na het toepassen van haar systeem met 3M Petrifilms, vond ze dat haar systeem het aantal coliformen van 8000 had teruggebracht naar 50 en E. coli van meer dan 1000 tot geen enkele, in minder dan 8 uur. In 1 uur lukte het haar ook om methaanblauw af te breken, en het sneller te oxideren dan de meeste huidige proessen.’
In tegenstelling tot de meeste zuiveringsmethoden die gebruik maken van UV lampen die elektriciteit nodig hebben, vieze chemicaliën, of dure filtratiesystemen, kost de uitvinding, wat eveneens cement en 3M Glass Bubbles bevat, een halve cent per gram. Toegepast door een fotokatalytische staaf en reflector film was ze in staat om dit verbazingwekkende resultaat te behalen met een enorme efficiëntie en consistentie.
Kurup zit nu in de derde klas van de middelbare school en hoopt een patent voor haar systeem aan te kunnen vragen en een non-profit organisatie op te zetten om haar uitvinding te verspreiden. Ze heeft een passie voor wetenschap en wil later neurologe worden.

Air France-KLM start met prijsvechter

PARIJS - Luchtvaartconcern Air France-KLM gaat een nieuwe regionale lowbudgetmaatschappij opzetten met de naam HOP!.

 
Het nieuwe dochterbedrijf zal een vloot hebben van 98 toestellen met 48 tot 100 stoelen. Dat werd maandag bekendgemaakt.
De nieuwe prijsvechter, ontstaan uit een samenwerking van drie regionale dochterondernemingen van Air France: Brit Air, Regional en Airlinair, gaat dagelijks 530 vluchten aanbieden naar 136 bestemmingen binnen
Met kosten vanaf 55 euro per enkele reis hoopt de nieuwe maatschappij de concurrentie aan te gaan met prijsvechters op korte en middellange routes. Andere Europese maatschappijen zoals Lufthansa kwamen eerder ook al met eigen prijsvechters.
HOP! hoopt vanaf 31 maart operationeel te zijn.

Earth Hour zet wereld in het donker

We moeten zuiniger omgaan met de aarde. Om mensen daarvan bewust te maken, wordt jaarlijks Earth Hour gehouden. Eer uur lang wordt wereldwijd het licht dat openbare gebouwen in het donker laat zien, gedoofd.
De achtste editie van Earth Hour staat op 23 maart in het teken van klimaatverandering en schone energie. De opwarming van de aarde is wereldwijd de grootste bedreiging voor de natuur en de mens. We ‘voelen’ het al: poolkappen smelten en weerpatronen wijzigen, natuurrampen als orkanen, extreme hitte of juist overstromingen komen vaker voor. Earth Hour roept op tot actie. Iedereen kan meedoen.
Het Wereld Natuur Fonds is de drijvende kracht achter Earth Hour. Vorig jaar werden in 6.525 steden in 150 landen de gebouwen in het donker gezet. Ook miljoenen mensen doofden thuis het licht.

Groningen opnieuw getroffen door aardbeving

In het noordoosten van Groningen heeft zich opnieuw een aardbeving voorgedaan. Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) kon nog niets zeggen over de kracht van de schok en de precieze locatie. Het is de 19e beving die Groningen sinds 1 januari 2013 registreerde.
© Epa
Inwoners in het gebied meldden op Twitter en aan de regionale omroep RTV Noord dat de beving rond 6.50 uur werd gevoeld in de omgeving van Loppersum. Zo komen er meldingen uit onder meer Wirdum, Wittewierum, Zeerijp en Loppersum.

De schok van maandag was de vierde aardbeving in Groningen in vijf dagen tijd. Donderdag rond middernacht ging het om twee aardschokken van respectievelijk 2,7 en 3,2 op de schaal van Richter. Zaterdagochtend was het opnieuw raak (2,7).

Honderden mensen hebben in de afgelopen dagen schade door de aardbevingen gemeld bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), die verantwoordelijk is voor de gaswinning in het gebied en de bevingen waarschijnlijk veroorzaakt.

De aardbevingenteller staat in de Nederlandse provincie en het gebied eromheen momenteel op 19. Als het aantal aardbevingen gelijk blijft, zal het totaal in 2013 uitkomen op 159. Dat zou veel meer zijn dan in de voorgaande jaren, toen het gemiddelde net onder de honderd trillingen uitkwam. Gevreesd wordt dat de bevingen, behalve frequenter, ook zwaarder worden.

Vanaf 2011 loopt het aantal aardbevingen in het gebied fors op met gemiddeld zo'n 7 tot 8 per maand. Dat is ook het gemiddelde in 2009, maar dat komt vooral doordat er op een paar dagen in de zomer heel veel kleine schokjes waren bij een dorp in de provincie Drenthe, vlak bij de grens met Groningen.

In 2012 werd de zwaarste beving ooit gemeten, bleek uit nader
onderzoek van het KNMI. Een trilling in augustus bij een Groningse
gemeente haalde 3,6 op de schaal van Richter.De partijGroenLinks heeft intussen aangekondigd dat het de minister van Economische Zaken gaat interpelleren over de nieuwe aardbevingen in Groningen. (Belga/KS)

Curiosity boort naar water op Mars

De Curiosity op Mars»De Curiosity op Mars NASA
De marsrover Curiosity heeft voor het eerst de boor gebruikt. Het boren is volgens het controlecentrum in Pasadena succesvol verlopen.
Curiosity heeft het boorgruis verzameld en gaat dat de komende dagen onderzoeken. De steen waarin geboord is, is zorgvuldig uitgezocht door de wetenschappers van de marsrover en wordt de komende dagen onderzocht op de aanwezigheid van water.
Op de steen zijn sporen te zien van een mogelijke waterstroom. Ook wordt gekeken of omstandigheden op Mars ooit gunstig waren voor de aanwezigheid van microben.

Stofvrij

De boor van Curiosity zit aan het einde van de robotarm van het marswagentje. Het boren was de ingewikkeldste operatie van de Curiosity tot nu toe. De wetenschappers zijn dagen beziggeweest met het stofvrij maken van de steen en er is ook een kleine proefboring gedaan.
De NASA heeft twee foto's vrijgegeven van het boren.