PATH OF 100 MONKEYS






Veel kwik in Waddenzee door kolencentrale Essent

Joop Bouma − 23/01/14, 06:45
© anp.
De kolencentrale van RWE/Essent in de Eemshaven zorgt voor een onaanvaardbare verhoging van extreem giftig kwik in het Eems-Dollard-gebied. Dat stellen de Nederlandse stichting Natuur & Milieu en de Deutsche Umwelthilfe.
De organisaties hebben bij de Raad van State beroep aangetekend
tegen de vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet die RWE/Essent kreeg van de drie noordelijke provincies.

De energieproducent mag bij de elektriciteitsproductie per jaar 95
kilo kwik uitstoten en 1,4 kilo kwik lozen in afvalwater in de Eemshaven. Dat komt in de buurt van de totale kwik-uitstoot van de hele Nederlandse energiesector.

In opdracht van milieuorganisaties heeft de Radboud Universiteit
onderzoek gedaan naar het effect van de kwiklozingen in het Waddengebied. De kolencentrale zorgt voor een extra belasting van 3 procent.

"In een gebied waar kwik toch al een probleem vormt, is dit van grote betekenis", zegt Johan Vollenbroek van de Nijmeegse milieuorganisatie MOB, die het beroepschrift opstelde. Volgens hem is bij de vergunningverlening niet gekeken naar de gevolgen van de
verhoogde concentraties kwik.

De Raad van State houdt begin volgende maand een hoorzitting. Tal van andere milieuorganisaties hebben bezwaar gemaakt tegen de vergunning. In 2011 vernietigde de raad een eerste vergunning omdat onvoldoende was gekeken naar de milieurisico's. De centrale, die meer dan 2,5 miljard kostte, draait inmiddels op proef. RWE/Essent en de provincie Groningen willen niet reageren op vragen.