PATH OF 100 MONKEYS






Heemst (Althaea Officinalis) (Teewoartel)


Heemst, ook wel Echte Heemst genoemd, om haar te onderscheiden van de Ruige Heemst, komt vrij zeldzaam in Nederland voor. Het plantje voelt zich thuis op de zilte grond rond het IJselmeer. Ook in de Zuid-West hoek van Friesland is hij te vinden. Heemst is een zeer geneeskrachtig kruid. Onder andere bruikbaar bij huid- en darm- klachten en problemen met de luchtwegen. Natuurlijk kun je het ook in je haar smeren. Eigenlijk kun je alles in je haar smeren. Een gegeven waar producenten van haarlotions dankbaar gebruik van maken. De Engelse benaming voor Echte Heemst is Common Marsh Mallow. En het snoepje met de zelfde benaming kent U wel.
De Nederlandse variant op de marshmallow, is het spekje. En dat is belangrijk, want de grootste producent van spekkies staat in? Harlingen. Link1, Link2, Link3



Sinds 1899 staat er een fabriek in Harlingen die snoep maakt onder de naam Frisia. In 1966 begint de fabriek met de produktie van "spekken". De bekende ruitvormige lekkernij in geel-roze kleuren. De fabriek, inmiddels overgenomen door Astra Sweets, produceert elke dag miljoenen spekken in allerlei kleur- en vormvariaties. Astra Sweets heeft tweederde van de markt voor spekken in handen. Grootste concurrent is de firma Hoepman Suikerwerken uit Hoogezand (Gr). Hoepman maakt deel uit van het Duitse Haribo.

De geschiedenis van de Echte Heemst gaat ver terug. Van de wortels werd een kleverig sap gemaakt. En dit sap was nodig om (suiker of mais) stroop, te binden met water. Dan werd er net zo lang geklopt tot er een luchtig mengsel ontstond. Vermengd met o.a. granen, was dit voedsel voor de Egyptische goden. De Farao mocht deze godenspijs ook nuttigen. Het sap van de Heemst wordt sinds ongeveer 1900, niet meer gebruikt. Als bindmiddel worden nu zetmeel, Arabische gom en gelatine gebruikt. Veel goedkoper, maar zonder de geneeskrachtige werking van de Heemstwortel.
(Bijdrage: Robichem)