PATH OF 100 MONKEYS
Taaltip: slag/Slag bij Nieuwpoort
PRAKTISCH. Het ligt het meest voor de hand om de Slag bij Nieuwpoort in z'n geheel als een unieke historische gebeurtenis te beschouwen, en dus met twee hoofdletters te schrijven.
Volgens de spellingregels kan een aanduiding van een unieke historische gebeurtenis als eigennaam worden beschouwd. De 'hoofdwoorden' krijgen dan een hoofdletter. Andere voorbeelden zijn de Tweede Wereldoorlog, de Anjerrevolutie, de Slag bij Waterloo en het Beleg van Nieuwpoort.
Maar er zijn ook historische gebeurtenissen die bij voorkeur geen hoofdletter krijgen: het bombardement op Rotterdam, de val van de Berlijnse Muur. Deze gevallen worden meestal opgevat als 'gewone' omschrijvingen van een gebeurtenis, en niet als eigennamen.
De grens tussen 'omschrijving' en 'eigennaam' is soms moeilijk te trekken. Zo kiest de dikke Van Dale (2005) voor een kleine letter bij slag bij Nieuwpoort en slag bij Waterloo. De hedendaagse Van Dale vermeldt dan weer Slag bij Waterloo. Als Slag bij ... als vaste benaming van een bekende slag wordt gebruikt, is wat ons betreft de hoofdletter S de beste keuze.