PATH OF 100 MONKEYS






SiTU Knipseldienst - 14 -


GROTE BOUWBEDRIJVEN als BAM, DURA VERMEER en VolkerWessels hebben een alternatief ontwikkeld voor het door werkgevers zo verafschuwde banenquotum voor arbeidsgehandicapten. Het voorstel ligt op de overlegtafel van de overheid en de sociale partners. De beste leerlingen krijgen nauwelijks begeleiding op de basisschool. Ze maken wel extra opdrachten, maar niemand weet wat ze daarvan leren. Leerkrachten kijken het werk vaak niet na en kennen de inhoud van de verrijkingsstof soms niet eens. De landen van de Europese Unie hebben honderden miljarden euro's gestoken in de redding van de banken, maar zijn de jongeren vergeten, zegt Europarlementsvoorzitter Martin Schulz. De enorme werkloosheid, vooral in de zuidelijke Europese landen, leidt tot demonstraties en uitbarstingen van geweld. Veel scholen weten zich geen raad met de verplichting aandacht te besteden aan burgerschap. Die wettelijke opdracht is ingewikkeld en onduidelijk, scholen krijgen er te weinig steun en het ontbreekt hen aan kennis daarover. Dat stelde de Onderwijsraad onlangs in een rapport. Pas afgestudeerde academici moeten vaker voor de klas staan. Minister Bussemaker van onderwijs breidt daarom een opleidingspro-gramma tot docenten voor “excellente” afgestudeerden uit.

Het wordt een beetje eentonig. Weer een lading economische cijfers die tegenvallen. Zo maakte de Europese Commissie onlangs bekend, dat de economie van de eurozone als geheel met 0,3 procent krimpt in 2013. Drie maanden geleden ging Brussel nog uit van 0,1 procent groei. Een groep veelplegers in nederland is onbehandelbaar. Ze kunnen hooguit worden bijgestuurd met zorg, detentie of taakstraffen; maar ophouden zullen ze niet. Vroeg of laat komen ze weer terug bij de hulpverlening of justitie. De publicatieplicht voor medicijnenstudies werkt onvoldoende. Farmaceuten publiceren sinds 2007 weliswaar trouw, maar negatieve resultaten belanden eerder op eigen websites dan in de invloedrijke wetenschappelijke tijdschriften.
Hondenbelasting? Een gemeente moet dan wel laten zien dat de hondentaks een relatie heeft met kosten gemaakt voor bijvoorbeeld het opruimen van hondenpoep. Deze uitspraak van het gerechtshof in Breda kan verregaande gevolgen hebben. Want hoe zit het dan met toeristen- en parkeerbelasting?