HET IS ALTIJD ANDERS ALS JE DENKT
DE MARATHON
De marathon is een hardloopwedstrijd over een afstand van 42 kilometer en 195 meter (26 miles, 385 yards) en werd voor de eerste maal gelopen tijdens de Olympische Spelen van 1896 in Athene; het begin van de moderne Olympische traditie.
De marathon herinnert ons aan de Griekse hardloper/koerier Pheipippides. Deze bracht hardlopend het bericht van de overwinning van de Grieken op de Perzen bij Marathon, naar de angstig afwachtende Atheense burgers. Hij stierf kort na aankomst door uitputting.
De afstand van Marathon naar Athene is 36.75 kilometer. Bij de eerste Olympische Spelen was de marathonloop 40 kilometer lang. Bij de Olympische Spelen in Londen (1908) was men van plan om een parcours van precies 26 mijl aan te leggen, tussen Buckingham Palace en het Olympisch stadion. Onder druk van het Koninklijk Huis werd de afstand verlengd met 385 yards. Hierdoor kwam de finish precies voor de Koninklijke Loge te liggen. In 1924, tijdens de Olympische Spelen van Parijs, werd de afstand die in Londen was gelopen, als de officieel afstand voor de marathon vastgelegd.
Terugkomend op de eerste marathonloper Hippie-ideaal. Hij werkte als lange afstandskoerier voor de Griekse legerleiding. Dat hij van uitputting stierf was niet verwonderlijk. Hij was voorafgaand aan de slag naar Sparta gerend om om steun te vragen. Die kwam niet omdat de Spartanen een religieus feest vierden. De koerier maakte onmiddellijk rechtsomkeert om deze boodschap naar Marathon over te brengen. Toen hij terugkeerde in het Griekse legerkamp, was de strijd gestreden en de Perzen verslagen. Pheipippides werd direct doorgestuurd naar Athene, om op de trappen van de Acropolis de laatste adem uit te blazen.